Goedemorgen, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Corona heeft een duidelijke invloed gehad op de sterfte sinds begin maart 2020. Hoe groot de impact precies is, is echter nog niet zeker. 

Om een beter beeld te krijgen van de impact van de corona-epidemie kan een schatting gemaakt worden van de oversterfte; dat is het verschil tussen het waargenomen aantal overledenen en het aantal dat kan worden verwacht als er geen corona-epidemie zou hebben plaatsgevonden. In dit artikel wordt een nieuwe methode gepresenteerd om de wekelijkse oversterfte door COVID-19 te schatten.

De methode, een zogeheten dynamisch regressiemodel, biedt een consistente inschatting van de onzekerheid rondom de oversterfte en kan de relatie duiden tussen de geregistreerde COVID-19 sterfte en de totale sterfte gerelateerd aan corona. Door de geregistreerde sterfte aan corona als factor mee te nemen in het model, wordt voorkomen dat de schattingen voor oversterfte door COVID-19 ‘vervuild’ worden door sterfte aan andere oorzaken.

Naast elke 10 geregistreerde doden door corona overleden tussen 5 en 10 niet-geregistreerde mensen aan de ziekte

Een vergelijking met andere modellen laat zien dat de orde van grootte van de oversterfte in alle gevallen vergelijkbaar is, maar dat het dynamische regressiemodel preciezer is wanneer het gaat om kortere tijdsperioden en wanneer de geregistreerde COVID-19 sterfte sterk toe- of afneemt. 

De geschatte oversterfte in de eerste 11 weken van de corona-epidemie (week 11 tot en met week 21) komt uit op 10.164. Met 95% zekerheid lag de oversterfte in die weken tussen 8.593 en 11.691. Dit betekent dat naast elke 10 geregistreerde doden als gevolg van corona er tussen de 5 en 10 mensen overleden aan corona die niet geregistreerd werden.

Kijk hier naar de publicatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Planbureau voor de Leefomgeving
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Planbureau voor de Leefomgeving
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Oversterfte tijdens de corona-epidemie: toepassing van een dynamisch regressiemodel
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 29 jul 2020

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!