Goedemorgen, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Volgens een nieuw onderzoek van de Bristol Medical School hebben vooral vrouwen, die mishandeld zijn als kind, een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Kindermishandeling werd in eerdere onderzoeken al geassocieerd met hart- en vaatziekten, maar de meeste studies gebruikten alleen zelfrapportage, wat minder betrouwbaar is dan medische dossiers. Daarnaast hadden die studies vaak weinig aandacht voor de verschillende soorten hart- en vaatziekten en verschillen naar sekse.

De onderzoekers van the University of Bristol wilden nieuwe kennis toevoegen aan voorgaande onderzoeken, door ook die andere factoren als leeftijd en sekse erbij te betrekken.

Het onderzoek bestond uit een combinatie van zelfrapportage en bevestigde gevallen van hart- en vaatziekten. Dit werd mogelijk gemaakt door gegevens van de UK Biobank, een grote onderzoeksinstelling in het Verenigd Koninkrijk die de ontwikkeling van ziektes onderzoekt met behulp van medische gegevens van vrijwilligers en patiënten.

De deelnemers aan het onderzoek werden gevraagd een vragenlijst over geestelijke gezondheid en kindermishandeling in te vullen. Uiteindelijk werden de medische gegevens van ruim honderdduizend mensen onderzocht, die de lijst hadden ingevuld. De steekproef was groot genoeg om verschillen naar geslacht en leeftijd te kunnen onderzoeken.

De soorten fysieke, seksuele en emotionele kindermishandeling en - verwaarlozing werden beoordeeld met een Trauma Screener.

Emotionele verwaarlozing was het meest voorkomende type kindermishandeling (22,5%), gevolgd door fysiek misbruik bij mannen (21,1%) en emotioneel misbruik bij vrouwen (17,9%).

Uit de resultaten van de vragenlijst bleek dat van alle hart- en vaatziektes, kindermishandeling het vaakste een verband lijkt te hebben met hartaanvallen en beroertes.

Alle vormen van kindermishandeling lieten een verband zien met een hoger risico op hart- en vaatziekten bij zowel mannen als vrouwen. Er was over het algemeen echter een sterker verband te zien bij vrouwen. Vrouwen die (lichamelijke) kindermishandeling hadden ervaren, bleken namelijk gemiddeld zo’n 50% meer kans op een hartaanval te hebben. Bij mannen werd er een toename van 20% gevonden, wat dus wel een verschil laat zien.

Alle vormen van kindermishandeling werden vaker ingevuld in de vragenlijst bij vrouwen, behalve lichamelijk misbruik, dat vaker voorkwam bij mannen in het onderzoek.

Vrouwen hadden ook meer kans op een hoger aantal vormen van kindermishandeling, volgens de vragenlijst. Het zou kunnen betekenen dat vrouwen mogelijk kwetsbaarder zijn voor de gevolgen van kindermishandeling.

De resultaten van het onderzoek suggereerden ook een sterker verband tussen kindermishandeling en het vroegtijdig krijgen van hart- en vaatziekten (voor de leeftijd van 50 jaar).

Het verrichte onderzoek door de British Medical School is van groot belang, omdat het medici kan helpen mensen te identificeren die baat kunnen hebben bij vroege screening op hart- en vaatziekten. Het onderzoek is een grote bijdrage aan het groeiende aantal bewijzen dat een duidelijk verband aantoont tussen kindermishandeling en hart- en vaatziekten.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Eva Jacobse
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : British Medical Journal
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Tot 50% meer kans op een hartaanval bij vrouwen die mishandeld zijn als kind
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 30 jul 2020

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!