Goedenavond, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Sinds 1 januari 2020 is de Wet zorg en dwang een feit. Het doel van de wet is om onvrijwillige zorg zo veel mogelijk te voorkomen. Een van de voorwaarden van de wet is het maken van een beleidsplan ‘Wet zorg en dwang’ waarin zorgorganisaties vastleggen wat hun visie is op vrijheid en zorg en hoe ze in de praktijk vorm geven aan de onderdelen van de wet. Dat is nog niet zo eenvoudig. Om u te helpen presenteert Vilans een voorbeeldbeleidsplan.

Dit document geeft de onderdelen van de wet goed weer en biedt ruimte voor eigen invulling. Het voordeel van dit conceptbeleidsplan is dat het een brug slaat tussen praktijk en beleid en te gebruiken is voor allerlei typen organisaties. Vooral voor middelgrote en kleine organisaties met beperkte stafcapaciteit kan dit erg handig zijn.

Download het voorbeeldbeleidsplan

Hoe ga je ermee aan de slag?
Elke organisatie kan de tekst aanpassen aan haar eigen wensen. In de diverse hoofstukken staan in blauw de vragen die u uzelf kunt stellen om de tekst nog specifieker te maken voor uw eigen organisatie.

Wat staat er in het plan?
In dit voorbeeldbeleidsplan vindt u meer informatie over onvrijwillige zorg, het stappenplan en wie hierbij betrokken zijn, informatie over onvrijwillige opname en de klachtenregeling Wzd. U maakt uw beleidsplan concreet door het implementatieplan in te vullen. Hierin staat vermeld aan welke dingen u kunt denken en wat u moet regelen.

Enkele tips voor het gebruik van dit voorbeeldplan:

  • In dit document spreken we over een zorgplan of ondersteuningsplan. Kies de term die voor uw doelgroep van toepassing is. Ook kunt u op diverse plekken uw organisatienaam invullen.
  • Om ervoor te zorgen dat een beleidsplan geen papieren tijger wordt, adviseren wij u om dit conceptbeleidsplan in een multidisciplinaire groep samen door te lopen en te bespreken welke aanvullingen voor uw organisatie wenselijk zijn. Zo maakt u ook meteen een start met multidisciplinaire samenwerking in de geest van de Wet zorg en dwang vanuit verschillende invalshoeken.
  • Om ervoor te zorgen dat een beleidsplan écht gebruikt wordt door medewerkers kunt u ervoor zorgen dat het beleidsplan als naslagwerk gebruikt wordt bij vragen in de praktijk. Maar ook door bijvoorbeeld bij scholingen medewerkers het beleidsplan vooraf toe te sturen mét enkele huiswerkvragen. Bijvoorbeeld: zoek eens op wat de verschillen zijn tussen de Bopz en de Wet zorg en dwang? Of: wie vervult in uw organisatie de rol van zorgverantwoordelijke? U kunt hiervoor de vragen in de inhoudsopgave gebruiken.

Lees meer over de Wet zorg en dwang


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Vilans
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Vilans
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Voorbeeldbeleidsplan helpt bij implementatie Wet zorg en dwang
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 20 aug 2020

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!