Goedenacht, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Bedrijven die verontreinigd sesamzaad, afkomstig van 3 leveranciers uit India, hebben geïmporteerd of verhandeld, moeten dat direct uit de handel halen. Ook producten die hierdoor niet aan de gestelde veiligheidsnorm voldoen moeten worden teruggehaald. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de betrokken bedrijven hiervan op de hoogte gesteld. Het gaat om een maatregel die ook andere EU-landen nemen. De bedrijven die verontreinigd sesamzaad of producten waarin dit is verwerkt hebben verhandeld of verkocht, zijn op dit moment bezig de verontreinigde producten terug te halen.

Ethyleenoxide
In India wordt ethyleenoxide gebruikt als desinfecterend middel op sesamzaad. Ethyleenoxide is een middel dat in de EU niet toegelaten is. Het is niet meteen een probleem voor de volksgezondheid, maar iemand die dagelijks grote hoeveelheden zou consumeren kan er op langere termijn mogelijk schadelijke gevolgen van ondervinden. Er is een wettelijke maximum residu-limiet (MRL) voor ethyleenoxide in sesamzaden van 0,05 mg/kg. De MRL is de maximum toegestane hoeveelheid van een residu van een bestrijdingsmiddel die in een product mag achterblijven zonder gevaar voor de voedselveiligheid. Uit meldingen van bedrijven is gebleken dat verschillende partijen sesamzaad van 3 producenten uit India zijn verontreinigd met ethyleenoxide boven deze MRL.

De verontreinigde partijen zijn geïmporteerd in België en vervolgens naar 24 andere landen (grotendeels EU-lidstaten) gegaan.

Producten met sesamzaad uit India
De NVWA heeft bedrijven gewezen op hun verantwoordelijkheid om na te gaan of producten waarin sesamzaad uit India (dat niet behoort tot de verontreinigde partijen) is verwerkt en die al in de handel zijn gebracht, voldoen aan de voedselveiligheidsvoorschriften. Bedrijven krijgen het advies om monsters van deze producten te laten analyseren op resten van ethyleenoxide. Als blijkt dat het gehalte aan residuen van ethyleenoxide in het samengestelde levensmiddel lager is dan de MRL voor ethyleenoxide in sesamzaad, hoeven bedrijven niets te doen. Als het gehalte aan residuen van ethyleenoxide hoger is, moeten bedrijven een melding doen bij de NVWA, hun afnemers informeren en de verontreinigde producten uit de handel laten halen.

Bij partijen sesamzaad die nog niet zijn uitgeleverd moeten bedrijven nagaan of het sesamzaad dat afkomstig is uit India voldoet aan de voedselveiligheidseisen. Dit kan het bedrijf doen door de betreffende partijen sesamzaad te blokkeren, een representatief monster te nemen en dat te laten analyseren op resten van ethyleenoxide. Als uit deze analyse blijkt dat het gehalte aan residuen van ethyleenoxide lager is dan de MRL, mag deze partij alsnog verhandeld of verwerkt worden. Als uit de analyse blijkt dat het gehalte aan residuen van ethyleenoxide hoger is dan de MRL, moet het bedrijf een melding doen bij de NVWA. Deze partijen mogen dan niet meer verhandeld of verwerkt worden.

Consumenten
De consumptie van producten met het verontreinigde sesamzaad levert geen acuut risico voor de gezondheid op. Maar een verhoogd gezondheidsrisico door consumptie van producten met het verontreinigde sesamzaad is op langere termijn niet uit te sluiten. De NVWA heeft de bedrijven gewezen op hun verantwoordelijkheid om te borgen dat (producten van) sesamzaad afkomstig uit andere partijen aan de MRL voldoen. Als na testen blijkt dat de MRL is overschreden in deze partijen, moeten ook deze worden teruggeroepen tot en met de consument.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NVWA
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NVWA
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Terughaalactie producten met verontreinigd sesamzaad afkomstig uit India
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 14 okt 2020

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!