Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Een succesvolle pilot van schuldhulpverlening in de gemeente Den Haag krijgt navolging in ruim tachtig andere gemeenten. Met ‘collectief schuldregelen’ kunnen burgers in één keer hun schulden sneller afbetalen. Bij deze methode maken gemeenten, verantwoordelijk voor schuldhulp, en organisaties vooraf afspraken over de afhandeling van openstaande schulden.  Zorgverzekeraars VGZ, Zilveren Kruis, CZ, Menzis en Zorg en Zekerheid zijn betrokken bij collectief schuldregelen.

Door de afspraken die de gemeente vooraf maakt met schuldeisers, waaronder zorgverzekeraars, kan de daadwerkelijke aflossing van mensen met problematische schulden veel sneller beginnen dan bij de klassieke manier waarbij de gemeente bij elke schuldeiser een aparte regeling moet afspreken. Het tot stand brengen van een schuldregeling kost normaal gesproken veel tijd. De doorlooptijd is vooral zo lang omdat de gemeente en schuldeisers over en weer veel brieven sturen. Bijvoorbeeld over een openstaand schuldbedrag, om informatie te vragen en voor een voorstel voor schuldhulpverlening. Met collectief schuldregelen vervangt de gemeente de individuele aanpak van schulddossiers door een collectieve afhandeling. Mensen zijn met de nieuwe manier van werken sneller uit de schulden en gemeenten kunnen meer mensen helpen.

Collectief schuldregelen heeft verschillende voordelen. Het feit dat de belangrijkste organisaties deelnemen waar mensen vaak schulden hebben zoals zorgverzekeraars, woningcoöperaties en de Belastingdienst, maakt dit een waardevol initiatief. Ook is belangrijk dat mensen sneller uit de schulden zijn omdat schulden stress veroorzaken, wat weer invloed heeft op de gezondheid.

Steeds minder mensen met betalingsachterstand zorgpremie
Zorgverzekeraars komen steeds eerder met mensen in contact die een betalingsachterstand op hun zorgpremie hebben. De afgelopen jaren hebben zorgverzekeraars flink geïnvesteerd in de samenwerking met gemeenten. Hierdoor kan iemand met een betalingsachterstand bij de zorgverzekeraar sneller zijn of haar schulden oplossen. Sinds de piek in 2014 is het aantal mensen dat minimaal een half jaar achter loopt met het betalen van de zorgpremie, met 30 procent gedaald van 298.000 mensen naar 206.000 in 2018, zo blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Zorgverzekeraars Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorgverzekeraars werken mee aan sneller oplossen van schulden
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers
  • Datum: 14 okt 2020

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!