Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Huisartsen hebben de afgelopen twee weken 38 duizend minder verwijzingen kunnen uitschrijven voor hun patiënten naar het ziekenhuis. Het aantal verwijzingen was vorige week, de week van 5 tot 11 oktober 18 procent minder dan we zouden verwachten zonder corona. In totaal hebben sinds de corona-uitbraak in maart 891 duizend minder verwijzingen plaatsgevonden dan verwacht op basis van het aantal verwijzingen in dezelfde periode in voorgaande jaren. Begin oktober is voor het eerst sinds deze zomer dat we weer een duidelijke omslag naar beneden zien in het aantal verwijzingen. Dat blijkt uit een analyse van de Nederlandse Zorgautoriteit van het aantal verwijzingen naar de medisch-specialistische zorg op basis van cijfers van Zorgdomein.

NZa-voorzitter Marian Kaljouw noemt het teruggelopen aantal verwijzingen verontrustend en roept patiënten op om bij gezondheidsklachten contact op te blijven nemen met de huisarts:

“Ook in deze tijd, waarin de druk weer op de zorg weer toeneemt is het heel belangrijk dat mensen hun huisarts weten te vinden. De zorg is veilig ingericht en huisartsen en hun team kunnen het beste beoordelen wat er nodig is. Als dat nodig is verwijzen ze patiënten door.”

Beoordeling urgentie en optimale toegang tot zorg
Huisartsen en medisch specialisten beoordelen op welke termijn patiënten onderzocht en behandeld moeten worden. Soms besluiten huisartsen niet door te verwijzen omdat ze weten dat er geen plek is in het ziekenhuis. Zeker in deze tijd van verschil in afschaling tussen ziekenhuizen is het belangrijk dat alle beschikbare capaciteit optimaal benut en eerlijk verdeeld wordt. We zien mooie voorbeelden van ziekenhuizen die het netwerk van zorgaanbieders in de regio benutten om de zorg aan hun patiënten doorgang te laten vinden als er in het eigen ziekenhuis geen plaats is. Medisch specialisten en huisartsen kunnen ook de hulp inroepen van zorgverzekeraars als voor de zorg in het eigen ziekenhuis geen plek is. Patiënten kunnen ook zelf contact opnemen met hun zorgverzekeraar met een verzoek tot bemiddeling.

Zorgverzekeraars bemiddelen deze patiënten naar een plek waar wel of sneller plek is. De meest actuele informatie over beschikbaarheid van onderzoek- en behandelcapaciteit  is daarvoor  heel belangrijk. Hiervoor maken wij op dit moment samen met zorgverzekeraars, ziekenhuizen, zelfstandige klinieken, huisartsen en de Federatie van Medisch Specialisten een werkwijze.

Uit op woensdag 14 oktober gepubliceerde cijfers van het Nivel blijkt dat in de zomerperiode en de eerste weken van september het totaal aantal huisartsenconsulten weer op vrijwel hetzelfde niveau lag als in 2019. Wel was het aandeel korte consulten, consulten van minder dan 5 minuten, toegenomen. De zorgvraag bij de huisartsenpraktijk nam in maart van dit jaar sterk af, vlak na het ingaan van de coronamaatregelen. Vanaf eind mei tot begin september nam de zorgvraag bij de huisarts weer toe. Er is geen sprake geweest van een inhaalslag.

Vervolg
Nivel blijft in opdracht van de NZa volgen hoe de vraag naar huisartsenzorg zich verder ontwikkelt in 2020 nu het aantal coronabesmettingen toeneemt en daarmee ook de druk op de huisartsenzorg weer groter wordt. Periodiek zullen we daarover rapportages uitbrengen zodat partijen deze informatie kunnen gebruiken om de zorg ook in tijden van corona zoveel als mogelijk toegankelijk te houden voor patiënten.

In de eerstvolgende analyse over de gevolgen van de corona-uitbraak voor de medisch-specialistische zorg zullen we ook een inzicht geven in de regionale verschillen en een uitsplitsing maken per specialisme en type verwijzing. Ook volgen binnenkort nieuwe rapporten van de geestelijke gezondheidszorg en oncologie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verwijzingen huisartsen naar ziekenhuis dalen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 14 okt 2020

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!