Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Het is slecht gesteld met de (toegang tot) zorg en ondersteuning voor jeugd met een beperking. Gezinnen staan hierdoor steeds verder onder druk. In een brief aan de Tweede Kamer doet Ieder(in) samen met Per Saldo een oproep om vaart te maken en de belangrijkste knelpunten aan te pakken.

Op 23 november besprak de Tweede Kamer de jeugdzorg. Dan wordt ook gesproken over jeugd met een levenslange beperking, chronische ziekte of ontwikkelingsstoornis. Ieder(in) ziet al lange tijd dat deskundigheid mist bij de toegang en het beoordelen van hun hulpvragen. Er ligt te veel nadruk op ‘eigen kracht’ en diverse gemeenten ontmoedigen het persoonsgebonden budget (pgb). Ook laten veel gemeenten bewust na om respijtzorg aan te bieden. Dat leidt op grote schaal tot onvoldoende of niet passende ondersteuning van gezinnen met een kind met een beperking.

Passende jeugdhulp
Om de toegang tot zorg en ondersteuning te verbeteren, zou er zo snel mogelijk een afwegingskader – een passende regeling – ontwikkeld moeten worden voor jeugd met een levenslange en levensbrede beperking. Overleggen hierover worden steeds vooruit geschoven. Ondertussen is het onmogelijk om nog dit jaar een afwegingskader gereed te hebben. We vragen de staatssecretaris met klem om voor het voorjaarsreces in februari alsnog met een afwegingskader te komen.

Overvragen van (financiële) eigen kracht
Gemeenten sturen sterk op ‘eigen kracht’ en het inzetten van het eigen netwerk. Ook bij ouders van een kind met een levenslange, levensbrede beperking of chronische ziekte. Voor hen geldt dat zij vaak pas om hulp vragen, als het echt niet meer gaat. Ook hun netwerk is meestal niet in staat voldoende te helpen. We vinden dat de term ‘eigen kracht’ in de Jeugdwet voor deze ouders beter ingevuld moet worden. In de praktijk ziet Ieder(in) dat ouders en mantelzorgers overvraagd en overbelast worden, hierdoor blijft passende hulp uit en ontstaan in veel gezinnen crisissituaties.

Tegelijk met deze zorgdruk wordt er een steeds grotere financiële druk gelegd bij de ouders. Zo ontmoedigen een groeiend aantal gemeenten de inzet van het persoonsgebonden budget door allerlei extra regels en voorwaarden. Ook als zorg in natura niet voldoet en veel ouders met behulp van een pgb de zorg en ondersteuning wel beter rondkrijgen. Van de staatssecretaris willen wij horen hoe pgb’s kunnen worden ingezet zonder ouders stuk lopen op allerlei belemmeringen.

Respijtzorg en ondersteuning bij complexe zorgvraag
De inzet van respijtzorg kan ouders helpen om de zorg voor hun kind vol te houden en zelf ook overeind te blijven. Uit onderzoek blijkt echter dat gemeenten niet integraal kijken en respijtzorg bewust niet of zo laat mogelijk inzetten. Dat is volledig in strijd met de wettelijke opdracht die de gemeente heeft. We horen dan ook graag van de staatssecretaris wat hij er concreet aan gaat doen om de inzet van respijtzorg te bevorderen.

Lees hier de hele brief.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Brief aan Kamer: maak vaart voor betere, passende jeugdhulp
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 23 nov 2020

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!