Goedemorgen, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Het Vrouw, Moeder en Kind Centrum van het Maastricht UMC+ heeft sinds kort een Kinder Comfort Team (KCT). Het KCT levert kinderpalliatieve zorg (KPZ) aan kinderen met een levensbedreigende of levensduurverkortende aandoening. Niet alleen het kind, maar het hele gezin krijgt ondersteuning.

Het Kinder Comfort Team van het Maastricht UMC+ bestaat uit professionals met medische, verpleegkundige, pedagogische, psychosociale en spirituele expertise. Op verzoek van de hoofdbehandelaar van een kind, meestal een specialist of huisarts, zorgen zij ervoor dat een gezin ondersteuning krijgt in de zwaarste periode van hun leven. Kinderpalliatieve zorg start wanneer de ziekte wordt vastgesteld en kan in duur variëren van enkele weken tot jaren. Het KCT werkt hiervoor nauw samen met een regionaal netwerk van zorgverleners die zich gespecialiseerd hebben in KPZ en met het palliatief team voor volwassenen wanneer jongeren bijna de volwassen leeftijd bereiken.

Gezin ontlasten
Kinderpalliatieve zorg omvat lichamelijk, geestelijk, sociaal en spiritueel welzijn voor het hele gezin. Het gaat daarbij vooral om het verbeteren of zo lang mogelijk behouden van de kwaliteit van leven voor een kind. Wat dat inhoudt, is voor elk kind anders. Voor de een betekent het hulp in de vorm van een buddy, voor de ander psychologische begeleiding of pijnbestrijding. Ook de ouders, broertjes en zusjes krijgen ondersteuning. Kinderarts-intensivist Monique Engel: “Als een kind niet lang te leven heeft, heeft dat enorme impact. Als zorgprofessionals van het KCT kunnen we dan echt het verschil maken voor kind en gezin door er voor ze te zijn, zaken te regelen, te ontzorgen.”

Kijk hier voor verdere informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Kinder Comfort Team voor palliatieve zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers
  • Datum: 23 feb 2021

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!