Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

In februari is op het Utrecht Science Park in Bilthoven poliovirus in het riool gevonden. Het gaat om een stam van het virus die gebruikt wordt voor de productie van het orale poliovaccin. Omdat het gaat om een verzwakte stam en de rioolzuivering het virus inactiveert, is er geen risico voor de volksgezondheid geweest.

De vondst is gedaan in een monster dat op 23 februari 2021 is genomen uit het rioleringssysteem van het terrein. In maart kwam door laboratoriumonderzoek vast te staan wat de kenmerken waren van het aangetroffen poliovirus. Bij vervolgcontroles is het virus niet meer aangetroffen.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet onderzoek om te achterhalen waar het virus vandaan komt. De IGJ is in Nederland aangewezen als de autoriteit (National Authority for Containment, NAC) om toe te zien op het werken met het poliovirus.

Op het Utrecht Science Park in Bilthoven zitten vier organisaties die met het poliovirus mogen werken: het RIVM en de bedrijven Bilthoven Biologicals, Intravacc en Poonawalla Science Park b.v.. Het IGJ-onderzoek is begonnen met vragen aan deze vier organisaties. Uit de eerste inventarisatie is gebleken dat Poonawalla Science Park in februari niet met het aangetroffen poliovirus gewerkt heeft.

Sinds de vondst van infectieus poliovirus in het riool op hetzelfde terrein in juli 2020 wordt vaker rioolonderzoek gedaan. Er worden nu om de drie weken monsters genomen.

Nederland heeft gesloten rioleringsstelsels waarbij de rioolzuivering het poliovirus inactiveert. Dit systeem voldoet aan richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit betekent dat als het poliovirus wordt ontdekt in de riolering, dit geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert.

Meer informatie over polio staat op de RIVM-website: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/polio en https://www.rivm.nl/polio.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Poliovirus gevonden in riool Science Park Bilthoven
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 05 apr 2021

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!