Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Nederlandse openbaar apothekers verstrekten in februari dit jaar ongeveer 15 miljoen keer één van de ruim 12.000 verschillende soorten verpakkingen van receptplichtige geneesmiddelen. Fabrikanten kunnen de prijzen van die verpakkingen per maand aanpassen. Per 1 april 2021 daalde de prijs van 19% van alle aangeboden verpakkingen. Bij 4,3% verhoogden fabrikanten hun prijs. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bij de keuze voor een prijsverandering zijn fabrikanten gehouden aan maximumprijzen die de overheid tweemaal per jaar kan vaststellen. Die vaststellingsmomenten – per april en oktober – leiden veelal tot grotere prijsdalingen dan in andere maanden. De herijking van de Wet geneesmiddelprijzen zorgde op 1 oktober 2020 voor een jaarlijkse besparing van € 100 miljoen. De herijking per 1 april dit jaar laat een zelfde effect zien. Procentueel gezien blijkt de daling van dit jaar net iets groter dan de daling van destijds: 3,6% om 3,4%. 

Netto-effect
Deze ontwikkeling is het netto-effect van prijsdalingen en -stijgingen. Prijsdalingen bij spécialité-geneesmiddelen zorgen voor bijna tweederde van de jaarlijks bespaarde € 100 miljoen. Daarbovenop wordt 17% van de besparing gerealiseerd door parallelgeïmporteerde spécialités. Vooral fabrikanten van Nederlandse spécialités brengen dus het bespaarde bedrag op. Toch zijn het, gemeten in aantallen artikelen, de parallelgeïmporteerde geneesmiddelen waar de prijzen vaak dalen. Van alle artikelen met een prijsdaling is 70% een parallelgeïmporteerd geneesmiddel.

Met besparingen van bijna € 11 miljoen hebben de prijsdalingen van colecalciferol de meeste impact. Bij diverse varianten werden limieten fors verlaagd of voor het eerst vastgesteld. Bij de vorige herijking in oktober 2020 introduceerde de minister twee maatregelen die het effect van de herijking dempte. Eén daarvan was dat de daling van de limiet gemaximeerd werd op 10%. Die maatregel gold nu niet meer, met soms forse dalingen van de limieten tot gevolg. Van de artikelen waar de limieten daalden, is de daling gemiddeld 11%. De andere maatregel, waarbij fabrikanten met weinig omzet ontzien werden, was ook deze ronde van kracht.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Wet geneesmiddelenprijzen: weer € 100 miljoen besparing
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 08 apr 2021

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!