Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Wetenschappers van het Maastricht UMC+ hebben financiering van €160.000,- van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ontvangen. Dit geld gaat naar vervolgonderzoek naar een veelbelovende stof die een specifiek ontwikkelproces van een tumor remt. Het vervolgonderzoek richt zich specifiek op een agressieve vorm van borstkanker, die tot op heden moeilijk te behandelen is.

Een tumor bezit vaak verschillende type cellen en kenmerken, waardoor ze lastig heel specifiek  te behandelen zijn. Radio- en chemotherapie doden weliswaar kankercellen, maar zijn ook schadelijk voor gezond weefsel. Bovendien bemoeilijken uitzaaiingen een succesvolle behandeling. Gerichte behandelmethoden zijn dus nodig. Dat is waar de afdeling radiotherapie en het onderzoeksteam van prof. dr. Marc Vooijs onderzoek naar doen en deze NWO-financiering voor ontvangen.

Kankerstamcellen
Het onderzoek van Vooijs is gericht op twee stoffen die beide in staat zijn om het ontwikkelingsproces van kankerstamcellen stil te leggen. Dit type stamcellen zorgt voor continue deling en zelfvernieuwing van kankercellen. Daardoor is therapie niet effectief, met als gevolg dat de kans op uitzaaiingen ook toeneemt.

Een sleutelproces in de ontwikkeling en deling van kankerstamcellen draagt de naam NOTCH. De subsidie financiering is bedoeld voor vervolgonderzoek naar één van de twee stoffen, met de naam PSEN2 inhibitor. Deze stof beoogt het NOTCH-proces in het kankerweefsel stil te leggen. Hierdoor wordt de tumor gevoeliger voor therapie. Bovendien is de stof alleen werkzaam in de tumor waardoor gezonde cellen (waar NOTCH ook in actief is) worden gespaard..

Triple negatieve borstkanker
Het vervolgonderzoek is gericht op de specifieke toepassing van PSEN2 inhibitor bij triple negative borstkanker. Dit is een zeer agressieve vorm van borstkanker, die voornamelijk voorkomt bij jonge vrouwen en waarvoor op dit moment nog geen goede behandeling voorhanden is. Met dit onderzoek komt de toepassing van dit innovatief kankermedicijn een stap dichterbij de patiënt.

Demonstrator programma NWO
De financiering komt voort uit het zogenaamde ‘Demonstrator-programma’ van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Dit programma is bedoeld voor wetenschappers die kennis uit hun onderzoek willen toepassen en naar de markt willen brengen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Financiering voor ontwikkeling innovatief kankermedicijn
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 25 jul 2021

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!