Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Er is een wereldwijd tekort aan Visudyne (verteporfine), een medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde oogziekten. Het tekort aan Visudyne is kritisch omdat er voor deze ziektes geen alternatieven zijn en zonder behandeling het gezichtsvermogen van patiënten afneemt. Het tekort komt door productieproblemen bij de fabrikant in Amerika, de enige ter wereld die dit geneesmiddel maakt. De fabrikant verwacht dat Visudyne het eerste kwartaal van 2022 weer beschikbaar is. Dat melden het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de (oog)artsen verenigd in het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap.

Macula
Visudyne wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen van het netvlies, in het bijzonder de macula of de gele vlek, waarbij het gezichtsvermogen wordt aangetast. De macula is het centrale deel van het netvlies, waarmee iemand leest of gezichten herkent. Wanneer deze patiënten niet meer behandeld kunnen worden met Visudyne, kan dit leiden tot ernstige slechtziendheid of zelfs blindheid.

Prioriteringsschema
Er worden jaarlijks ongeveer 700 patiënten met Visudyne behandeld voor de beschreven oogaandoeningen. De huidige voorraad is slechts beperkt. De Werkgroep Medische Retina van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG) heeft een prioriteringsschema opgesteld om patiënten tijdens de huidige schaarste van Visudyne zo goed mogelijk te helpen. Doel is om patiënten die het meest bedreigd worden met slechtziendheid als eerste te behandelen.

Patiënten
De betrokken patiënten worden door hun behandelend arts op de hoogte gebracht van het wereldwijde tekort van Visudyne en de gevolgen voor hun individuele behandeling. De Oogvereniging en de MaculaVereniging zijn geïnformeerd. Patiënten kunnen met vragen terecht bij hun behandelend oogarts.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de kwaliteit van onder andere de geneesmiddelen en gezondheidszorg in Nederland. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt medicijnen en is betrokken bij de toelating op de markt. De IGJ en het CBG zijn samen betrokken bij het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ernstig tekort aan Visudyne
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 30 jul 2021

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!