Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Een groep wetenschappers start een grote studie naar het verloop en de behandeling van COVID-19 bij ouderen. Het onderzoek, waaraan ook het Erasmus MC deelneemt, krijgt bijna 2 miljoen euro subsidie van ZonMw.

De COVID-19 Outcomes in Older People (COOP)-studie moet antwoord geven op drie vragen. Voorspelt kwetsbaarheid de korte- en langetermijngevolgen van COVID-19 bij ouderen en kan daarmee een predictiemodel ontwikkeld worden voor gebruik in de patiëntenzorg ? Hoe spelen biologische veroudering en kwetsbaarheid een rol in sterfte of juist herstel? En wat zijn doelen die voor ouderen belangrijk zijn bij beslissingen over behandeling bij acute ernstige aandoeningen? Internist-ouderengeneeskunde dr. Simon Mooijaart van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is projectleider.

Onderzoekers van het Erasmus MC richten zich op de tweede vraag over biologische veroudering en kwetsbaarheid. Betrokken onderzoekers zijn klinisch geriaters dr. Harmke Polinder-Bos en prof. dr. Francesco Mattace-Raso, internist-immunoloog dr. Virgil Dalm, ziekenhuisapotheker prof. dr. Hugo van der Kuy en klinisch geriater in opleiding Roos Sablerolles.

Delier
Polinder-Bos en Mattace-Raso onderzoeken de invloed van delier, ofwel acute verwardheid, tijdens COVID-19 op het dagelijks functioneren tot twee jaar na herstel. Dalm vraagt zich af of veroudering van het immuunsysteem een rol speelt bij het verloop van COVID-19. Van der Kuy en Sablerolles bestuderen de verschillen in langetermijnuitkomsten tussen landen en kijken daarbij vooral naar de rol van IC-beleid. Polinder-Bos is lid van de consortium-stuurgroep en projectleider vanuit het Erasmus MC.

De COOP-studie gebruikt vooral data die eerder zijn verzameld bij ouderen met COVID-19 thuis, in de eerstelijnszorg, ziekenhuizen en verpleeghuizen. ‘Het voordeel daarvan is dat we snel antwoord kunnen krijgen op onze vragen. We hopen over twee jaar klaar te zijn’, legt Polinder-Bos uit.

Vooruitziende blik
De onderzoekers benadrukken dat de COOP-studie niet alleen kennis zal opleveren over COVID-19, maar ook over andere toekomstige ziekten. Mooijaart: ‘Het is een onderzoek met vooruitziende blik. We zullen beter begrijpen wat de rol van kwetsbaarheid is bij acute ernstige ziekte, hoe de biologie van veroudering en ziekte samenhangen en wat ouderen zélf belangrijk vinden.’

De COOP-studie is een samenwerking tussen onderzoekers uit het Amsterdam UMC, UMC Utrecht, Radboudumc in Nijmegen, LUMC en Erasmus MC en maakt onderdeel uit van de Kennisagenda met relevante vragen over COVID-19 die de Federatie Medisch Specialisten opstelde. Namens ouderenbond KBO-PCOB zit Jan Festen in de stuurgroep van de studie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Berit Sinterniklaas
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Start groot onderzoek naar COVID-19 bij ouderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 10 sep 2021

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!