Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

In het ivf-centrum van Amsterdam UMC, locatie VUmc is een besmetting geconstateerd in het laboratorium. Er is een bacterie terechtgekomen in een aantal kweekschaaltjes. Het gaat om een bacterie die bij gezonde mensen weinig kwaad kan. Zekerheidshalve worden alle ivf-gerelateerde behandelingen voor een à twee weken opgeschort, totdat duidelijk is waar de besmetting vandaan komt.   

De besmetting kwam dit weekend aan het licht bij de dagelijkse standaardcontrole van de kweekschaaltjes met embryo’s. Alle betrokken wensouders zijn telefonisch geïnformeerd. Duidelijk is dat het gaat om de bacterie Sphingomonas koreensis. Er wordt onderzoek gedaan naar de bron van de besmetting. Voor alle wensouders die in een ivf-traject zitten betekent dit een onzekere situatie, die Amsterdam UMC zeer betreurt.

Terugplaatsingen
Het gaat in totaal om 31 vrouwen van wie de embryo’s mogelijk in aanraking zijn geweest met deze bacterie. Bij 16 vrouwen zijn de embryo’s teruggeplaatst: 7 vrouwen van Amsterdam UMC en 9 vrouwen van regioziekenhuizen. De embryo’s van de overige vrouwen zijn ingevroren.
De bacterie Sphingomonas koreensis komt normaal voor in omgevingen met water, zoals bijvoorbeeld in kraanwater, of grond. De bacterie is bij gezonde mensen geen ziekteverwekker. Er is één geval van hersenvliesontsteking bekend uit 2015 bij een patiënt met een ernstig verminderde weerstand en een drain in het hoofd. Naar verwachting kan de bacterie in de baarmoeder geen kwaad. Er zijn ook geen aanwijzingen dat deze bacterie invloed heeft op de embryonale ontwikkeling. Uiteraard wordt de gezondheid van de vrouwen en het verloop van hun zwangerschap nauwlettend gevolgd.

Betrokken patiënten en behandelaren zijn geïnformeerd, overige patiënten kunnen voor vragen het best contact opnemen met hun behandelend arts.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Besmetting in laboratorium ivf-centrum Amsterdam UMC
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 14 sep 2021

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!