Goedenavond, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Om de voorgeschreven hoeveelheid geneesmiddelen af te leveren, breken apothekers verpakkingen aan. Van kalmeringsmiddel oxazepam werd het vaakst een hoeveelheid verstrekt waarvoor een verpakking moest worden geopend. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Apothekers dienen in beginsel de hoeveelheden geneesmiddelen af te leveren die een arts voorschrijft. Bij de start van een medicamenteuze behandeling is die hoeveelheid meestal voldoende voor vijftien dagen. Bij gebruikers die chronisch medicatie gebruiken is gangbaar dat apothekers een hoeveelheid geneesmiddelen meegeven die voldoet voor een periode van negentig dagen.

In de eerste helft van 2021 telde de SFK in totaal 65 miljoen standaardterhandstellingen. Bij 20% van die verstrekkingen (13 miljoen) bestond de verstrekte hoeveelheid uit een hoeveelheid die niet met onaangebroken verpakkingen was af te leveren. Soms komt dat doordat kleinere verpakkingen niet bestaan.

Ook kan het preferentiebeleid van verzekeraars ervoor zorgen dat apothekers een verpakking met de juiste afleverhoeveelheid niet mogen afleveren, omdat alleen een grotere verpakking preferent is aangewezen. Apothekers zijn in die gevallen extra tijd kwijt aan het aanbreken van verpakkingen, het uittellen van de juiste hoeveelheden en het ompakken in een nieuwe verpakking.

In relatieve zin braken apothekers het vaakst verpakkingen aan van het kalmerende allergiemiddel promethazine tabletten 25 mg. Bij meer dan 99% van alle verstrekkingen braken apothekers verpakkingen aan om de door de arts voorgeschreven hoeveelheid te kunnen afleveren. De kleinst mogelijke verpakking bestaat uit vijfhonderd stuks, terwijl apothekers het vaakst dertig stuks afleverden.

Meest aangebroken
In absolute zin verstrekten apothekers het vaakst aangebroken verpakkingen van het kalmeringsmiddel oxazepam 10 mg tabletten; in de eerste helft van dit jaar ongeveer 335.000 keer, bijna 40% van alle verstrekkingen van dit middel. De kleinst mogelijke verpakking bestaat uit dertig stuks. Wanneer apothekers verpakkingen aanbreken, leveren zij het vaakst – in een kwart van alle gevallen – tien stuks af, gevolgd door vijftien respectievelijk twintig stuks. Vanwege de verslavende werking van oxazepam zijn artsen terughoudend met het voorschrijven van grote hoeveelheden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verpakking open bij 1 op 5 standaardverstrekkingen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 10 okt 2021

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!