Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

In 2020 kregen minder patiënten een geneesmiddel voorgeschreven van de huisarts, vooral kinderen en jongeren. Van alle geneesmiddelen is het voorschrijven van antibiotica het sterkst gedaald. Dit blijkt uit gegevens van huisartsenpraktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. De daling is waarschijnlijk (grotendeels) het gevolg van de coronamaatregelen, waardoor ook de verspreiding van andere ziekteverwekkers geremd werd én minder mensen bij de huisarts kwamen.

Twee derde (66%) van de bij de huisarts ingeschreven patiënten kreeg in 2020 een geneesmiddel voorgeschreven. In 2019 was dit nog bijna 70%. Van de geneesmiddelen die al jaren het meest worden voorgeschreven, is de grootste afname te zien bij antibiotica, NSAID’s (pijnstillers) en neussprays- en druppels.

Grootste afname bij kinderen en jongeren
De afname in voorschrijven was het grootst onder kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. De grootste dalers waren antibiotica, luchtwegverwijders, neussprays- en druppels en antischimmelmiddelen. Dit zijn allemaal middelen die samenhangen met infecties. Het is aannemelijk dat er minder verspreiding was van infectieziekten als gevolg van de hygiënemaatregelen en de sluiting van scholen en kinderdagverblijven vanwege corona. Dit bleek ook uit de wekelijkse surveillance van aandoeningen (waaronder virussen en infecties). Ook hangt de afname van het voorschrijven van geneesmiddelen samen met een sterke afname in het aantal contacten met de huisarts onder jongeren.

Over het onderzoek
We verzamelen en analyseren de gegevens die zorgverleners routinematig vastleggen in hun elektronische medische dossiers. De cijfers in dit onderzoek zijn gebaseerd op gegevens uit 369 huisartsenpraktijken die aangesloten zijn bij Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, met in totaal ruim 1,5 miljoen ingeschreven patiënten verspreid over het hele land. Voor het realiseren van de doelstelling van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn stelt het ministerie van VWS jaarlijks een subsidie beschikbaar; deze subsidie is onderdeel van de instellingssubsidie van het Nivel.

Publicaties: 
Minder geneesmiddelen voorgeschreven door de huisarts tijdens de corona-pandemie
Voorschrijven van psychofarmaca door de huisarts tijdens de coronapandemie



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Minder mensen kregen een geneesmiddel voorgeschreven in 2020
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 30 nov 2021

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!