Goedenavond, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Wat zijn de mogelijkheden? En waar heeft het zorgpersoneel behoefte aan. Dat je in de zorg overuren werkt is een ‘normaal’ geworden. Maar ook personeelstekort wordt vaak niet goed opgelost. Zo zitten er in de ouderenzorg vaak te weinig personeel op een hele woongroep. Er zijn zelfs artikelen verschenen dat er ’s nachts maar 2 verzorgsters op soms wel 50 bewoners zitten. Dit is natuurlijk veel te weinig en geeft een enorme druk op het personeel. Wat kun je hieraan doen? In deze blog lees je een aantal opties.

Bied het zorgpersoneel een luisterend oor
Het simpelste wat je kunt doen is een luisterend oor bieden. Benadruk als leidinggevende nogmaals dat je er bent om ze te ondersteunen. Zorg dat het voor een werknemer laagdrempelig blijft om te praten over knelpunten in het werkveld. Maak de problemen en de tekorten goed bespreekbaar zodat ze zich uit kunnen spreken en het gevoel hebben dat ze gehoord worden.

Op initiatief van een geestelijk verzorger in Schagen is daar en luisterlijn opgezet. Het zorgpersoneel kan hiernaartoe bellen en gehoord worden. De luisterlijn in regio Schagen is van 8 tot 8 bereikbaar. Zorgpersoneel praat over het algemeen niet snel over hun eigen problemen. Vaak zetten ze hun familie en de mensen die ze verzorgen boven hunzelf. Hierdoor is het soms lastig te peilen hoe ze met de verhoogde werkdruk omgaan. Het enige wat je dan kunt doen is de drempel zo laag mogelijk houden, zodat ze er toch over gaan praten.

Huurauto beschikbaar stellen
In de periodes van de lockdown werd het voor autoloze zorgpersoneel nog lastiger om naar hun werk te komen zonder de 1,5 meter regel te verbreken (denk aan bussen en treinen). Tegelijkertijd stonden steeds meer auto’s van verhuurbedrijven als Easy Terra Autohuur stil. Door de lockdown had niemand meer een huurauto nodig. Toen hebben initiatiefnemers de hashtag #zorgheldenauto opgericht. Op deze manier wouden ze autoloos zorgpersoneel in contact brengen met autoverhuurbedrijven of andere mensen die hun auto een tijdje konden missen. Op deze manier zijn uiteindelijk ongeveer 700 zorgmedewerkers aan een tijdelijke auto geholpen.  

HR-coaches inhuren
HR-coaches zijn externe of interne mensen die kunnen helpen aan de organisatie van een bedrijf. Zij houden de vastgestelde doelen in het oog en zorgen dat deze worden behaald. Maar ze zijn er ook om de tevredenheid van het personeel te peilen. Werknemers die gelukkig en tevreden zijn met hun baan werken bewezen effectiever. Nu er zoveel druk op de zorg staat merk je dat de tevredenheid onder zorgpersoneel flink is gedaald vergeleken met voorgaande jaren. Een HR-coach houdt dit in de gaten en gaat het gesprek aan om te kijken hoe de werkdruk verlaagd kan worden. Zo gaat de tevredenheid weer omhoog en kan het personeel beter presteren. HR-coaches zijn dus voor zowel de werkgever als de werknemer van belang. 

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!