Goedemorgen, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

De NZa heeft geen afdoende onderbouwing gegeven waarom in 2018 de tarieven plotseling zo hard moeten stijgen. Verzekerden kunnen in ons land vertrouwen op goede verloskundige zorg. Onderzoek van de NZa laat echter zien dat het aantal geboortes in Nederland structureel afneemt. Het onderzoek biedt geen aanknopingspunten die de enorme tariefstijging rechtvaardigt.

Zorgverzekeraars willen graag een goede verklaring van de NZa waarom verzekerden volgend jaar plotseling fors meer moeten gaan betalen voor verloskundige zorg. Om opheldering te krijgen hebben de leden van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) daarom bezwaar ingediend bij de NZa.

Minder geboortes, meer verloskundigen

In de periode 2009-2015 is het aantal geboortes in Nederland gedaald met bijna 6%. In dezelfde periode is het aantal verloskundigen juist gestegen met 3%. De zorg voor cliënten daalde daarom per verloskundige (fte) met 4%. Verloskundigen hebben daardoor meer tijd besteed aan de verbetering van de praktijkorganisatie, kwaliteit en samenwerking, aldus het NZa-onderzoek. Zorgverzekeraars zijn daarom benieuwd waarom de NZa de conclusies van haar eigen onderzoek naast zich neerlegt en de tarieven met 13% ophoogt.

Samenwerking

Er is de afgelopen jaren, binnen de geldende tarieven, veel gedaan om de kwaliteit van verloskundige zorg te verbeteren. Zorgverzekeraars vinden dat kwaliteitsverbeteringen en meer samenwerking in de verloskundige zorg gebaat zijn bij een passende en transparante tariefontwikkeling. Zorgverzekeraars zijn bang dat het besluit van de NZa om de tarieven zonder afdoende onderbouwing te verhogen, deze samenwerking juist zal belemmeren. Het is naar verzekerden moeilijk uit te leggen waarom de kosten voor verloskundige zorg met 13% moeten stijgen, terwijl het aantal geboortes al jaren afneemt.

Bezwaarprocedure

De zorgverzekeraars zijn gehouden aan de procedures van de NZa die voorschrijven dat een bezwaarschrift moet worden ingediend. Voor de behandeling van een bezwaarschrift kent de NZa een vaste procedure. De NZa zal de betrokken partijen uitnodigen voor een hoorzitting en vervolgens tot een uitspraak komen. Deze uitspraak wordt medio december verwacht.

Bron: Zorgverzekeraars Nederland


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 20 apr 2024

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!