Goedemorgen, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Uit het onderzoek van de inspectie is gebleken dat de zorgaanbieder niet voldoet aan de eisen voor het leveren van goed zorg. Het Medisch Specialistencentrum moet voor 1 december 2017 maatregelen nemen om de problemen op te lossen.

Wat is er aan de hand?

In het kader van haar toezichthoudende taak heeft de inspectie op 28 augustus 2017 een onaangekondigd inspectiebezoek gebracht aan de zorgaanbieder. Aanleiding voor het bezoek was een melding van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG) aan de inspectie. De NVNG maakte zich, naar aanleiding van een bezoek om de kwaliteit van de praktijk te beoordelen, ernstige zorgen hoe de zorgaanbieder omgaat met radiofarmaca (medicatieveiligheid).

Uit het onderzoek van de inspectie is gebleken dat sprake is van tekortkomingen op het gebied van kwaliteit, medicatieveiligheid, infectiepreventie en ioniserende straling.

De medicatieveiligheid was niet op orde. De zorgaanbieder bestelde bij een apotheek speciale radioactieve geneesmiddelen voor nucleair geneeskundige onderzoeken (radiofarmacon). De apotheek maakte het geneesmiddel per patiënt klaar voor toediening. De zorgaanbieder verdeelde het geneesmiddel, die door de apotheker op recept en op naam van patiënten waren klaargemaakt, over een groter aantal spuiten met als doel het geneesmiddel aan een groter aantal patiënten toe te dienen. Deze handelingen met geneesmiddelen mogen alleen uitgevoerd worden door apothekers of bedrijven met een vergunning hiervoor.

Hoe nu verder?

Medisch Specialistencentrum Vaals B.V. moet voor uiterlijk 1 december 2017 de problemen op lossen. Voor het verbeteren van de medicatieveiligheid, infectiepreventie en ioniserende straling moet de zorgaanbieder maatregelen nemen: waaronder zorgprocessen en behandelwijzen standaardiseren en vast te leggen in protocollen. Daarbij moet de zorgaanbieder gebruik maken van de deskundigheid van een apotheker, coördinerend stralingsdeskundige, deskundige infectiepreventie en een nucleaire geneeskundige. Ook moet de zorgaanbieder gebruik maken van een systeem waarin deze protocollen worden vastgelegd en bij worden gehouden.

Bron: IGZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 29 mrt 2024

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!