Goedenavond, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Een groot deel van de tandartsen die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tijdens de controleweek heeft bezocht past hun declaratiegedrag direct aan. Begin september controleerde de NZa bij achttien tandartspraktijken of zij het uitvragen van de medische voorgeschiedenis van patiënten (aanvullende medische anamnese) op de juiste manier declareren. Dit bleek bij veertien praktijken niet het geval. Zij brachten onterecht kosten in rekening. De NZa constateert dat acht praktijken al voor het bezoek gestopt zijn met onterecht declareren.

De NZa ontving signalen dat er tandartsen zijn die onterecht kosten in rekening brengen voor het opvragen van de medische voorgeschiedenis. Daarom heeft de NZa een data-analyse uitgevoerd op alle rekeningen die tandartsen in Nederland verstuurd hebben. Nederland telt ongeveer 5500 tandartspraktijken. De achttien bezochte praktijken vielen op omdat hun declaratiegedrag afwijkt van hun collega's. Tijdens de bezoeken konden slechts vier praktijken de afwijkingen verklaren.

Acht praktijken hadden geen goede verklaring voor hun declaratiegedrag, maar zij zijn zelf direct aan de slag gegaan om verbeteringen door te voeren. De NZa vindt het positief dat deze tandartsen kritisch zijn over hun eigen declaratiegedrag en aanpassingen doen als dit nodig is. Zes praktijken hadden geen goede verklaring en toonden geen inzet om hun gedrag aan te passen. De NZa heeft de tandartsen een waarschuwing gegeven en  verwacht dat ook zij hun gedrag aanpassen. De zorgautoriteit zal dit controleren.

De NZa werkt samen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De NZa en IGJ delen informatie om te bepalen of de kwaliteit van de zorg bij deze tandartspraktijken op orde is. De IGJ kan namelijk maatregelen treffen als dat het geval is op basis van de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Begin 2018 zal er een vervolg komen op de controles. De focus zal dan op de declaratie van andere handelingen liggen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Tandartsen pakken zelf verkeerde declaraties aan
  • Datum: 28 mrt 2024

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!