Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Patiëntenfederatie Nederland zegt dat het regeerakkoord enkele sympathieke punten bevat, maar dat veel afhangt van de uiteindelijke uitwerking van de kabinetsplannen.

De Patiëntenfederatie is blij dat de eigen bijdragen voor medicijnen worden aangepakt. Vanaf 2019 moet nog maximaal 250 euro worden bijbetaald voor medicijnen. Dat is nu soms duizenden euro’s.

Directeur Dianda Veldman: “Ook het plan van een vast abonnement voor zorg in en om het huis oogt sympathiek, maar we vragen ons af welke zorg en voorzieningen daar dan allemaal onder gaan vallen. Het is dus wachten op de precieze invulling.”

De positieve punten die de Patiëntenfederatie ziet hebben betrekking op het extra geld voor cliëntondersteuning, op meer nadruk op samen beslissen in de spreekkamer en het vergroten van de transparantie van de prijzen en kwaliteit in de zorg.

Het voornemen van het aanstaande kabinet om het eigen risico in de zorg de gehele kabinetsperiode niet te verhogen gaat de Patiëntenfederatie niet ver genoeg. “Het eigen risico is gewoon te hoog. Dat moet verder omlaag”, zegt Dianda Veldman.

De Patiëntenfederatie ondersteunt het plan om te komen tot een nationaal preventieakkoord in de zorg. Maar ze tekent er wel bij aan dat de verhoging van het lage btw-tarief daar niet bij zal helpen. Preventie heeft ook te maken met goede en gezonde voeding. Die moet je dan niet duurder maken, vindt de federatie. Bovendien worden door die verhoging ook geneesmiddelen en hulpmiddelen duurder en dat vindt de Patiëntenfederatie ongewenst.

Patiëntenfederatie vraagt opheldering regeerakkoord

Patiëntenfederatie Nederland vraagt verduidelijking over twee passages in het regeerakkoord. In een brief aan de onderhandelaars over het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie schrijft directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie dat twee belangrijke passages “onbegrijpelijk” zijn.

Het gaat om een opmerking over bijbetalingen voor geneesmiddelen en om een kostenbesparing op hulpmiddelen en geneesmiddelen van 460 miljoen euro.

Uit de brief: “Moeten straks alle patiënten die dure geneesmiddelen gebruiken overstappen op goedkope, maar soms minder goed werkende, medicijnen? En gaat u bij hulpmiddelen de keuzevrijheid inperken?”

De Patiëntenfederatie vraagt alle vier de onderhandelaars Rutte (VVD), Buma (CDA), Pechtold (D66) en Segers (ChristenUnie) om deze “voor patiënten belangrijke, maar onbegrijpelijke”, passages nader toe te lichten.

Lees hier de volledige brief


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Regeerakkoord: het is wachten op de uitwerking
  • Datum: 28 mrt 2024

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!