Goedemorgen, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Volgens de samenwerkende gezondheidsfondsen en patiëntenorganisaties, waaronder het Longfonds, is het hoog tijd dat de wachtlijstproblemen rondom donororganen worden opgelost. Zij hebben de nieuwe minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, opgeroepen om de lange wachtlijsten aan te pakken. Mensen op de wachtlijst verdienen een beter vooruitzicht en kwaliteit van leven. 

Er is al lang een tekort aan orgaandonoren in Nederland in vergelijking tot andere landen om ons heen. Omdat weinig mensen zich registreren als orgaandonor, zijn er weinig donororganen beschikbaar. Hierdoor stijgt de wachtlijst voor een donororgaan enorm: er staan nu bijna 1.100 mensen op de wachtlijst, dit is 6 procent meer dan vorig jaar. Elk jaar overlijden er 150 mensen, omdat er voor hen geen orgaan beschikbaar is. 

Tijd voor verbetering

Ondanks het Masterplan Orgaandonatie, campagnes en voorlichting is het aantal donorregistraties een groot probleem. Dit moet veranderen! De organisaties hebben minister De Jonge in een brief gevraagd de wachtlijstproblemen aan te pakken. Ze hebben hem een aantal maatregelen voor verbetering voorgesteld. Lees hier de brief.

Verandering wet

De Eerste Kamer is binnenkort aan de beurt om te besluiten over de aanpassing van de wet naar een opt-out systeem. Dit betekent dat iedereen zonder toestemming automatisch donor is, maar wel de mogelijkheid heeft om hier vanaf te zien. Europese landen die al met het opt-out systeem werken, hebben over het algemeen meer orgaanregistraties. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Longfonds
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Oproep aan minister De Jonge: aanpakken wachtlijst donororganen
  • Datum: 19 apr 2024

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!