Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Fabrikant Medtronic kondigde in juni aan dat ze per 1 juni 2019 stopt met de productie van de inwendige insulinepomp. We hebben Medtronic sindsdien met klem verzocht om de productie te garanderen, zolang er nog geen alternatieve pomp is. Helaas heeft Medtronic dat nog niet toegezegd. Tijd voor nieuwe stappen dus.

Diabetesvereniging Nederland vindt dat Medtronic haar maatschappelijke verantwoordelijkheid ontloopt. “Medtronic is wereldwijd de enige fabrikant die de inwendige pomp maakt. Je kunt dan niet zomaar besluiten de productie te stoppen, je moet eerst zorgen voor een alternatief", aldus directeur Olof King. “Daarom onderzoeken we de juridische mogelijkheden om Medtronic desnoods te dwingen.”

Grote onzekerheid

De 70 Nederlandse gebruikers van de inwendige pomp verkeren in de tussentijd in grote onzekerheid. Internist-endocrinologen dr. Marian Muis en dr. Titia Vriesendorp (Isala) behandelen een groot deel van hen: "Onze patiënten zien de toekomst met angst en beven tegemoet, velen van hen voelen de datum van 1 juni 2019 letterlijk als een deadline".

Alternatief

Of er alternatieve behandelmethoden voor deze mensen bestaan is maar zeer de vraag. Dr. Muis en dr. Vriesendorp: "De inwendige pomp is voor hen echt een laatste redmiddel. Mogelijk kunnen enkele patiënten overstappen op een alternatief, maar daarvoor is nader onderzoek nodig. We zullen dat vervolgens zorgvuldig en per geval moeten bekijken. Maar een goed alternatief is er zeker niet voor iedereen".

Vervolg

We willen zo snel mogelijk een eind maken aan de onzekerheid van gebruikers van de inwendige pomp. Onze eerdere verzoeken aan Medtronic om hun kennis over te dragen en de productie te garanderen tot er een alternatief gaan we herhalen. En we hopen juridische mogelijkheden te vinden, zodat Medtronic daar niet onderuit kan.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Diabetesvereniging Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Mogelijk juridische stappen over inwendige pomp
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 14 nov 2017

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!