Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Ruim 900 diabetespatiënten uit Groningen namen de afgelopen vijf jaar belangeloos deel aan een groot Europees onderzoek (Provalid) geleid door het UMCG. Zij stonden onder andere bloed en urine af voor het meten van signaalstoffen, die voorspellen wie er een hoger risico heeft op het ontwikkelen van nierziekte. Maar liefst 150 deelnemers kwamen op 23 november naar het UMCG om van de onderzoekers te horen wat zij hebben ontdekt en vragen te stellen over het onderzoek.

In totaal deden 4.000 patiënten met diabetes in Europa aan het onderzoek mee, afkomstig uit Nederland, Hongarije, Oostenrijk, Polen en Schotland. Zij werden door de huisarts gevraagd om deel te nemen. Zo kregen de onderzoekers ook inzicht in welke zorg diabetespatiënten in verschillende landen in Europa krijgen.  

Databank
Uit de eerste resultaten blijkt onder meer dat mannen met type 2 diabetes een hoger risico hebben op de ontwikkeling van nierziekte dan vrouwen. Verder blijkt dat ongeveer dertig procent van de diabetespatiënten in Europa insuline spuit en circa 65 procent bloeddrukverlagers slikken die ook de eiwit uitscheiding in de urine verlagen, zoals ACE-remmers. Met de verzamelde gegevens is een unieke databank aangelegd waarmee onderzoekers de komende jaren nieuwe inzichten kunnen krijgen in de oorzaken en gevolgen van type 2 diabetes. Zo willen zij onderzoek gaan doen naar therapietrouw, door het meten van geneesmiddelenconcentratie in de urine, en naar signaalstoffen die voorspellen wie goed reageert op de behandeling.

Over type 2 diabetes
Naar schatting leven in Nederland 1,2 miljoen mensen met type 2 diabetes. Ieder jaar horen 61.700 Nederlanders dat zij diabetes hebben - dat zijn 169 mensen per dag – en dat aantal stijgt snel. Verhoogde bloedsuikers kunnen het risico op het krijgen van nierziekte en hart- en vaatziekte vergroten. Daarom is het belangrijk dat diabetes vroeg wordt opgespoord en op een goede manier wordt behandeld.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: UMCG koppelt resultaten langlopend diabetesonderzoek terug aan deelnemers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 24 nov 2017

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!