Goedenacht, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Prof. dr Cees Hertogh van huisartsgeneeskunde & ouderengeneeskunde, VUmc krijgt een subsidie van 1.500.000 euro voor onderzoek naar het terugdringen van overmatig antibioticagebruik bij kwetsbare ouderen. De subsidie komt van JPIAMR (Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance ).

Bijna 60% van de aan kwetsbare ouderen voorgeschreven antibiotica komt voor rekening van urineweginfecties, terwijl die diagnose vaak op onterechte gronden gesteld wordt. Dit komt o.a. doordat kwetsbare ouderen vaak aspecifieke klachten hebben, die in de praktijk (te) gemakkelijk aan urineweginfecties worden toegeschreven, én door het ontbreken van een referentiestandaard. Deze overdiagnostiek leidt tot overmatig antibioticagebruik, met risico op toenemende antibiotische resistentie.

Door het ontwikkelen en implementeren van klinische beslisregels en aanvullende, zogenoemde 'antibiotic stewardship interventions', hopen de onderzoekers  de indicatiestelling voor antibiotica bij kwetsbare ouderen met een mogelijk  urineweginfecties te ondersteunen en verbeteren.

Cees Hertogh is  coördinator van het ImpresU (Improving rational prescribing for UTI in frail elderly) consortium, een samenwerking met het Julius Center en partners in Noorwegen, Zweden en Polen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : VUmc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Grote subsidie voor onderzoek naar antibiotica bij urineweginfecties kwetsbare ouderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 07 dec 2017

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!