Goedemorgen, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Social Care in Nieuwleusen moet binnen twee weken de zorg van de cliënten overdragen. Zolang Social Care niet voldoet aan de randvoorwaarden voor goede zorg, mag de instelling geen zorg verlenen. Dat staat in de derde aanwijzing die de inspectie aan Social Care heeft opgelegd.

Social Care levert zorg aan cliënten met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische problematiek. Het gaat om ambulante woonbegeleiding, 24-uurs zorg, dagbesteding en individuele zorg. Op het moment van het meest recente inspectiebezoek had Social Care vijf cliënten.

Wat gaat er mis in de zorgverlening?
De inspectie ziet onder meer dat Social Care geen passende 24-uurszorg en/ of begeleiding verleent. Er wordt al lange tijd geen personeel ingezet met een opleiding die past bij de doelgroep. Social Care zorgt er onvoldoende voor dat vrijheidsbeperking wordt voorkomen. De medewerkers houden de cliëntdossiers niet goed bij. Bovendien registreert en analyseert Social Care meldingen van incidenten onvoldoende, waardoor zij niet de juiste verbetermaatregelen nemen.

De inspectie vindt dat het zo niet langer kan. Er is sprake van een voortdurende risicovolle situatie, zonder zicht op verbetering. Daarom moet Social Care de zorg van de cliënten overdragen. De instelling mag geen nieuwe cliënten aannemen zolang Social Care niet verbetert.

Eerste en tweede aanwijzing
Social Care kreeg in mei 2017 de eerste aanwijzing opgelegd. Toen moest de instelling de zorg verbeteren. Dat lukte niet binnen de termijn die de inspectie had gesteld. Daarom legde de inspectie een tweede aanwijzing op, die inhield dat Social Care geen nieuwe cliënten aan mocht nemen zolang de zorg niet verbeterde. Ook legde de inspectie een last onder dwangsom op, om de verbeteringen alsnog af te dwingen.

Bij het meest recente bezoek in november 2017 zag de inspectie dat de situatie nog altijd niet is verbeterd. De risico’s voor de cliënten zijn nog steeds te hoog. Daarom is er een derde aanwijzing opgelegd. Social Care moet de zorg voor de cliënten binnen twee weken hebben overgedragen.  


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Derde aanwijzing voor Social Care in Nieuwleusen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 12 dec 2017

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!