Goedemorgen, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Accare, organisatie voor kinder- en jeugdpsychiatrie, heeft in navolging van ziekenhuizen en de vereniging van kinderartsen besloten aangifte te doen tegen de tabaksindustrie. Met deze stap sluit Accare zich als eerste organisatie in de kinder- en jeugdpsychiatrie aan bij de lopende strafzaak die advocaat Bénédicte Ficq in 2016 aanspande tegen vier grote tabaksfabrikanten. “Iedereen weet inmiddels hoe verslavend tabak is en dat experimenteren met roken leidt tot verslaving”, zegt Peter Dijkshoorn, bestuurder van Accare. “De tabaksindustrie schuwt niet om kinderen en jongeren met marketing- en lobby-strategieën,  maar ook met chemische toevoegingen die sneller tot verslaving leiden over te halen om te gaan roken. 

Als een van de grotere jeugdhulpinstellingen weten we dat jongeren die psychisch kwetsbaar zijn daar extra gevoelig voor zijn. Zij zijn minder weerbaar en kunnen minder weerstand bieden tegen beïnvloeding  van buitenaf. Deze jongeren hebben een nog grotere kans om blijvend verslaafd te blijven, ook op latere leeftijd.  Uit onderzoek blijkt dat mensen die in hun jeugd te maken hebben gehad met psychische problematiek een grotere kans hebben dat zij ook op latere leeftijd psychische problemen krijgen. Rokende patiënten hebben dan naast hun psychische problematiek een verhoogd risico op lichamelijke ziektes en vroegtijdig overlijden. Wij vinden dat alles in het werk gesteld moet worden om kwetsbare kinderen en jongeren tegen beïnvloeding van de tabaksindustrie te beschermen.”

Accare biedt zorg die voornamelijk wordt geboden aan kinderen en jongeren op poliklinieken. Zij behandelt daar kinderen en jongeren met bijvoorbeeld angstklachten, identiteitsproblemen, trauma's, autisme et cetera. Het is van het grootste belang dat behandeling goed aanslaat en dat de zorg zo effectief mogelijk kan zijn. Vanuit ruim 30 locaties in Noord en Oost Nederland biedt Accare zorg aan ongeveer 13.000 kinderen per jaar.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Accare / Jeannet Kooi
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Accare sluit zich aan bij aangifte tegen de tabaksindustrie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 12 feb 2018

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!