Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Tumoren kunnen op verschillende manieren herkenning door het immuunsysteem voorkomen. Ze doen dit door processen van ons eigen lichaam na te bootsen die de immuunrespons onderdrukken.

Een van die processen is het veranderen van eiwitten op tumoren door middel van patronen van suikermoleculen, ook wel glycanen genoemd. Glycanen  vormen zodoende de buitenkant van de tumorcel: de tumor glycancode. Ons immuunsysteem heeft receptoren die het 'type' suiker herkennen en  programmeren de immuunreactie in een remmende modus; immers zij denken dat dit het eigen lichaam betreft. Door de glycancode van tumoren te veranderen in een 'actieve' of vreemde glycan-code kan de tumorcel positief herkend worden door immuuncellen. Daarbij is een specifieke instructie van immuuncellen nodig zodat de aanval op de tumor ingezet kan worden. Dit noemen wij immuuntherapie. Deze kennis is van groot belang voor het onderzoek naar nieuwe vormen van immuuntherapie bij kanker.

Yvette van Kooyk (van het onderzoeksinstituut Amsterdam Infection & Immunity en CCA) e.a. publiceerden hierover een paper in Nature, met de titel 'The tumour glyco-code as a novel immune checkpoint for immunotherapy'. 

Bekijk hier het filmpje


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : VUmc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Publicatie in Nature over hoe tumoren het immuunsysteem misleiden via suikers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 14 feb 2018

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!