Goedenavond, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Mechanische beademing kan het leven redden van patiënten na een hartstilstand, complexe chirurgie of een ernstige infectie. Maar na de behandeling van de aandoening moet de mechanische beademing zo snel mogelijk stoppen. Dit kan een longontsteking of zelfs sterfte voorkomen. Vaak kunnen patiënten niet zonder de beademing door zwakke ademspieren. Jonne Doorduin deed onderzoek naar deze ademspierzwakte en ontwikkelde nieuwe behandelmethoden voor deze patiënten. Hierdoor komen zij sneller van de beademing af.

Technisch geneeskundige Jonne Doorduin promoveerde in juni 2017 op zijn onderzoek naar ademspierzwakte. Hij ontdekte dat technieken die de kracht en elektrische signalen van de ademspieren meten ook ademspierzwakte kunnen detecteren. Hij onderzocht innovatieve beademingsstrategieën die deze zwakte kunnen voorkomen. Patiënt kunnen dan actief en gelijktijdig mee ademen met de beademingsmachine.  Daarnaast beschreef Doorduin als eerste een medicijn dat de functie van de ademspieren kan verbeteren. De resultaten van zijn onderzoek worden momenteel gebruikt om patiënten sneller zonder ondersteuning te laten ademen op de intensive care.

NRS Swierenga Award
Op 11 april is tijdens de Week van de Longen de NRS Swieringa Thesis Award voor het beste proefschrift van 2017 uitgereikt aan Jonne Doorduin. De NRS Swieringa Thesis Award wordt uitgereikt namens het Longfonds, NVALT (Nederlandse vereniging longziekten) en NRS (onderzoeksorganisatie longziekten). Aan de award is een certificaat en een geldbedrag van 4.500 euro verbonden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Innovatieve ondersteuning van de ademhaling
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 15 apr 2018

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!