Goedemorgen, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Wetenschappers hebben meer dan honderd nieuwe genen gevonden die een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de kleur van menselijk haar.

Ontstaan
De ontdekking  is  relevant voor het beter begrijpen van redenen waarom huidkanker en andere ziekte ontstaan. De nieuwe genen zijn tevens belangrijk voor de forensische wetenschap. 

Effect
Uit eerder onderzoek is al gebleken dat haarkleur grotendeels genetisch bepaald is, maar er was slechts een handvol genen gevonden met deels weinig effect. Voor het nieuwe onderzoek, het grootste ooit op dit gebied, werd DNA van bijna 300.000 mensen van Europese afkomst gebruikt, samen met de haarkleur die zij zelf hadden opgegeven.

Pigmentatie
De haarkleur werd vergeleken met de genetische informatie op miljoenen verschillende locaties op het genoom. 124 genen bleken een relatie met de variatie van haarkleur te hebben. Van meer dan honderd van deze genen was tot op heden onbekend dat ze te maken hebben met pigmentatie. 

Daders
Prof. Manfred Kayser van de afdeling Genetische Identificatie van het Erasmus MC leidde het onderzoek samen met prof. Tim Spector van het King's College London. 

Kayser: "Deze grote hoeveelheid nieuwe genen stelt ons in staat om haarkleur veel accurater te voorspellen uit DNA dan tot nog toe mogelijk was. In forensisch onderzoek, waar DNA op een plaats delict wordt gevonden, kan het voorspellen van uiterlijke kenmerken zoals haarkleur uit DNA nuttig zijn om onbekende daders, die niet kunnen worden geïdentificeerd met standaard forensische DNA profilering, beter op te sporen." 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe genen voor haarkleur gevonden
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 16 apr 2018

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!