Goedenacht, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Meriant is gestart met dagbehandeling voor patiënten met COPD. Met de COPD zorg loopt Meriant voorop in Friesland.

Eerder opende Meriant in nauwe samenwerking met ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen al speciale bedden voor de revalidatie van ouderen met ernstige klachten aan de luchtwegen. Deze aanpak werpt vruchten af. Door de intensieve begeleiding van de zieke longpatiënten neemt hun conditie toe en het aantal ziekenhuisopnames af.

De dagbehandeling is de nieuwste stap van Meriant in het verder verbeteren van COPD-zorg voor kwetsbare patiënten. Meriant werkt hierbij nauw samen met ziekenhuis Tjongerschans en revalidatiecentrum UMCG-Beatrixoord in Groningen.

Het zogenoemde ‘zorgpad’ voor COPD draagt bij aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met ernstige COPD. De samenwerking met de longartsen van ziekenhuis Tjongerschans zorgt ervoor dat patiënten ook medisch specialistisch nog begeleid kunnen worden en zo goed mogelijk kunnen herstellen om daarna weer naar huis te gaan.

Als er een acute opname nodig is, dan vindt deze in het ziekenhuis plaats. ,,Daar wordt de zuurstof en de medicatie afgesteld, om mensen weer rustig en minder benauwd te krijgen”, vertelt specialist ouderengeneeskunde Krisztina Krasznai. De longarts stippelt ook een behandelplan uit en samen bepalen ze of een patiënt geschikt is voor het revalidatietraject bij Meriant in Heerenveen. Gedurende de revalidatieperiode komt wekelijks de longarts langs om te kijken hoe het medisch gezien met de patiënten gaat.

De opnameduur in het ziekenhuis is vaak te kort om echt met de patiënten te gaan oefenen om te bouwen aan hun conditie. Ze gaan vaak naar huis als de ergste crisis is bezworen, de tijd ontbreekt om echt aan herstel te werken. Daardoor gaat het vaak snel weer mis en belanden patiënten soms na een week alweer in het ziekenhuis.

Volgens Krasznai is een belangrijk doel van de samenwerking om de cirkel van opnames en heropnames te doorbreken zodat de patiënten langer in redelijke gezondheid thuis kunnen blijven. ,,We werken in drie stappen. Eerst kijken we wat een patiënt voorheen nog kon, vervolgens hoe het nu gaat en daarna bepalen we samen met de patiënt waar hij of zijn naar toe wil.’’

Streven is dat mensen weer naar hun eigen huis kunnen en zichzelf – al dan niet met steun van de thuiszorg – weer zo goed mogelijk kunnen redden. Volgens Susanna Schotanus, zorgcoördinator, moeten mensen weer geloven in hun eigen lichaam dat hen in de steek heeft gelaten. ,,Dat kost tijd.’’

Patiënten die al langer bekend zijn met COPD kunnen vanaf nu ook in Meriant terecht voor dagbehandeling. Dit werkt preventief en moet ook onnodige ziekenhuisopnames voorkomen. De patiënten komen twee dagen per week voor behandeling naar Meriant. De longarts van de patiënt blijft bij de behandeling betrokken.

Bij de dagbehandeling is er niet alleen aandacht voor het opbouwen van conditie en de medische kanten van herstel. Er kan ook gebruik worden gemaakt van fysiotherapie, logopedie en diëtist. Daarnaast is er aandacht voor de sociale kant door maatschappelijk werk.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ / Meriant
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Intensieve zorg geeft COPD patiënt meer lucht
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 18 apr 2018

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!