Goedenacht, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Bij de nieuwe cholesterolverlagers evolocumab en alirocumab is spierpijn bij Bijwerkingencentrum Lareb als bijwerking gemeld. Spierklachten worden niet als bijwerkingen in de bijsluiter van beide geneesmiddelen beschreven. Bij oudere cholesterolverlagers, zoals statines, is spierpijn wel een bekende bijwerking.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 38 meldingen van spierpijn bij gebruik van evolocumab en alirocumab over een tijdsperiode van 2 jaar. Bij 23 meldingen herstelde de patiënt van de klachten na stoppen met het gebruik van evolocumab of alirocumab. Bij enkele van deze meldingen kreeg de patiënt opnieuw spierpijn nadat opnieuw met het geneesmiddel gestart werd. Bij 15 meldingen gebruikte de patiënt naast de nieuwe cholesterolverlager een statine of ezetimibe. 

Evolocumab of alirocumab zijn een nieuwe klasse van cholesterolverlagers (PCSK9-remmers) en worden voorgeschreven als statines of ezetimibe niet voldoende werken of niet worden verdragen. Bij de helft van de meldingen is aangegeven dat statines eerder niet werden verdragen.

Bijwerkingencentrum Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op de hoogte gebracht. Het CBG gaat de bijwerking delen binnen het Europese netwerk, zodat daar eventuele vervolgstappen kunnen worden genomen.

Zie hier de analyse van de meldingen


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meldingen van spierklachten bij de nieuwe cholesterolverlagers evolocumab en alirocumab
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 16 jul 2018

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!