Goedenacht, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Het project ULTRA-X-TREME krijgt 4 miljoen euro subsidie van NWO-TTW voor de ontwikkeling van nieuwe 3D-echotechnieken om vaatdiagnose patiëntspecifieker te maken en onnodige operaties te voorkomen. Hoogleraar Medische Ultrageluidtechnieken Chris de Korte van Radboudumc en Universiteit Twente leidt het project.

Bloedvatproblemen kunnen levensgevaarlijk zijn. Zo worden herseninfarcten vaak veroorzaakt door aderverkalking in de halsslagaders, en fatale scheuringen van de buikslagader door verzwakking van de vaatwand. Artsen bepalen de kans op vaatcomplicaties door het meten van de doorsnede van die vaten, bijvoorbeeld met behulp van echografie. Dit blijkt maar een beperkte voorspellende waarde te hebben, waardoor mensen onnodig risicovolle behandelingen ondergaan en gevaarlijke gevallen gemist worden.
 
Nieuwe technieken
Binnen het programma Ultrafast Ultrasound Imaging for Extended Diagnosis and Treatment of Vascular Disease (ULTRA-X-TREME) gaat een internationaal onderzoeksteam nieuwe nauwkeurige echotechnieken ontwikkelen om vaatwanden en bloedstroming driedimensionaal in beeld te brengen. Zij krijgen hiervoor een subsidie van 4 miljoen euro uit het Perspectief programma van NWO-TTW. Onder leiding van hoogleraar Medische Ultrageluidtechnieken Chris de Korte werken de onderzoekers de komende vijf jaar aan nieuwe echo-opnemers, contrastmiddelen en analysetechnieken om beter te kunnen bepalen wanneer een vaatbehandeling nodig is.
 
Consortium
Het ULTRA-X-TREME consortium verenigt ziekenhuizen en internationale industriële partners met Nederlandse onderzoeksgroepen op het gebied van echografische technieken en biomechanica van de bloedvaten. Deelnemers aan het programma zijn (in alfabetische volgorde): ANSYS, Bracco Suisse S.A., Catharina ziekenhuis, Erasmus MC, Harteraad, Mindray, Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie (NVVV), Philips Electronics Nederland, Pie Medical Imaging, Radboudumc, Rijnstate ziekenhuis, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, TOMTEC Imaging Systems, Universiteit Twente, Vermon S.A. en Verasonics.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe 3D echotechniek voor betere diagnose vaatziekten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 10 nov 2018

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!