Goedemorgen, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Chronische patiënten gebruiken veel pijnstillers, maar weten er niet genoeg van. Daardoor kunnen ernstige bijwerkingen optreden. Dit blijkt uit de jaarlijkse Pijnpeiling van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in opdracht van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Een ruime meerderheid heeft behoefte aan advisering door in de winkel aanwezige deskundigen. Ook is een aanzienlijk deel van de patiënten niet blij dat paracetamol (1000 mg) per 1 januari zelf betaald moet worden.

Pijnstillers worden veel gebruikt onder chronisch zieken. Een groot deel van het Medicijnpanel bestaat uit mensen met een chronische ziekte. De helft van de respondenten die meededen aan de peiling, slikt pijnstillers die ze zelf aan kunnen schaffen, bijvoorbeeld bij de drogist. 40% weet niet dat pijnstillers forse bijwerkingen kunnen hebben en ongeveer de helft heeft niet de juiste kennis als het gaat om het veilig gebruik van combinaties van pijnstillers. Een zorgelijk beeld met een hoopvol randje, volgens IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel: “Het is positief dat tegelijkertijd een groot deel van de respondenten openstaat voor advies, ook van de drogist, en zelfs als het ongevraagd is.”

Juiste informatievoorziening is voorwaarde voor vrije verkrijgbaarheid pijnstillers
Driekwart vindt het belangrijk dat in de drogisterij deskundig personeel aanwezig is om te adviseren over aankoop en juist gebruik van pijnstillers. En bijna 80% waardeert het als de drogist (ongevraagd) waarschuwt voor risico’s. Het geven van goede informatie is een belangrijke voorwaarde voor de vrije verkrijgbaarheid van de middelen, zo vindt het merendeel van het panel. Dit ondersteunt het pleidooi van het IVM om de verkoop van zware pijnstillers in supermarkten waarin geen assistent-drogist of drogist voor voorlichting aanwezig is, te verbieden.

Paracetamol uit verzekeringspakket 
Een aanzienlijk deel van de chronische patiënten is niet blij met het uit het verzekeringspakket halen van de relatief veilige pijnstiller paracetamol (1000 mg) per 1 januari volgend jaar. Ruim een kwart zou bij de arts om een ander – wel vergoed – middel  vragen als ze dit middel zouden gebruiken. Wanneer de arts daarin mee zou gaan, stijgt het gebruik van de risicovollere, zwaardere pijnstillers, zoals NSAID’s.

Drogist
De drogistenbranche vindt het erg belangrijk dat de pijnstillers veilig en juist gebruikt worden en heeft dit voor het tweede achtereenvolgende jaar laten onderzoeken. De focus lag dit jaar niet alleen op inhoudelijke kennis over pijnstillers, maar ook op het ervaren van pijn en standpunten over de vrije verkrijgbaarheid van pijnstillers. Vorig jaar bleek een overschatting van de eigen kennis en een onderschatting van de risico’s. Dit jaar geeft een ruime meerderheid juist aan behoefte te hebben aan advies over de risico’s en bijwerkingen door de drogist. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Instituut Verantwoord Medicijngebruik
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Pijnpeiling 2018: veel twijfel bij juist gebruik pijnstillers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 10 nov 2018

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!