Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Vanaf dit jaar is het voor verzekerden mogelijk om hun levensstijl drastisch om te gooien door middel van een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Zorgverzekeraars  vergoeden de GLI vanuit de basisverzekering. In ongeveer 20 (groeps)bijeenkomsten wordt onder leiding van een leefstijlcoach gewerkt aan de gezondheid. Het resultaat na twee  jaar is een  duurzame gedragsverandering op het gebied van eten en bewegen.  

Het ministerie van VWS trekt 6,5 miljoen euro uit om de GLI in 2019 van de grond te krijgen. Van dat geld kunnen ongeveer 8.000 mensen een programma volgen. Het programma kost de patiënt in financiële zin niets. Er wordt geen eigen risico of eigen bijdrage gevraagd bij gecontracteerde aanbieders of indien sprake is van een restitutiepolis. Wout Adema, directeur Zorg van Zorgverzekeraars Nederland: “Het is een goede zaak dat in het verzekerd pakket nu ruimte ontstaat om het probleem van overgewicht structureel bij de bron aan te pakken en mensen weer de regie over hun eigen gezondheid kunnen krijgen.”

Aanbod moet nog groeien
Het RIVM heeft de leefstijlinterventie onderzocht en concludeerde dat 82% van de deelnemers ook na afloop van het traject blijft bewegen en gezonder eet met een kleinere buikomvang en betere bloedsuikers als positief gevolg. De deelnemers zijn dus gezonder. Alle zorgverzekeraars zetten zich daarom in om de GLI door het hele land beschikbaar te maken. Het is een nieuwe zorgprestatie, waarvoor gebleken is dat het aanbod nog moet groeien. Om hierin maximaal te faciliteren kiezen zorgverzekeraars er voor om de contractering van GLI-aanbieders ook gedurende het nieuwe jaar niet te limiteren, maar gewoon  door te laten lopen. Vektis is op dit moment bezig met een inventarisatie van het aantal geregistreerde leefstijlcoaches in het AGB-register en komt op korte termijn met cijfers.

Bewezen effectieve aanpak
Een GLI is een bewezen effectieve aanpak die zich richt op een combinatie van 3 dingen: gezonder eten, meer bewegen en een duurzame gedragsverandering. Patiënten die worden toegelaten tot het programma gaan een traject van maximaal 2 jaar in. Het eerste jaar staat in het teken van de behandeling. Deelnemers leren onder leiding van een leefstijlcoach hoe ze gezonder kunnen leven. In het tweede jaar gaat het vooral om het behouden van die gezondere leefstijl. Diëtisten, oefentherapeuten, fysiotherapeuten en gediplomeerde leefstijlcoaches mogen zich als leefstijlcoach laten registreren. 

Drie programma's 
Het Zorginstituut heeft drie  leefstijlinterventiesprogramma’s aangewezen die vanuit basisverzekering vergoed worden. Dit zijn de Beweegkuur, COOL en Slimmer. Zorgverzekeraars kunnen een keuze maken welke van deze programma’s ze vergoeden en welke zorgverleners ze contracteren.

Voor wie is de GLI? 
De GLI is er niet voor iedereen. Een arts kan volwassenen met een BMI tussen de 25 en 30 die een verhoogd risico hebben op hart en vaatziekten en alle mensen met een BMI hoger dan 30 doorverwijzen naar een erkende GLI-aanbieder. Dit kan alleen als mensen voldoende gemotiveerd zijn om echt iets aan hun leven te veranderen. Volgens berekeningen van de Nederlandse Zorgautoriteit zouden 5 miljoen Nederlanders aan de voorwaarden voor GLI voldoen en dus een beroep kunnen doen op een leefstijlcoach


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Een goed begin van 2019 met de leefstijlcoach
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 04 jan 2019

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!