Goedemiddag, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

In de live tv-show ADEMNOOT laten presentator Jan Smit en Trijntje Oosterhuis hun stem horen voor longonderzoek. Tijdens een muzikale show vormen vier longpatiënten, vier koren en vier bekende Nederlandse artiesten ieder een gelegenheidsformatie en verzorgen zij elk een bijzonder optreden. De optredens met Berget Lewis, Tino Martin, Angela Groothuizen en Tommie Christiaan worden afgewisseld met verhalen van longpatiënten en gesprekken met wetenschappers. ADEMNOOT is woensdag 30 januari te zien bij AVROTROS op NPO 1. 

Trijntje Oosterhuis staat als betrokken coach de gelegenheidsformaties bij tijdens de voorbereidingen en op de avond zelf. Trijntje: “Aan de buitenkant kun je meestal niet zien dat mensen een longziekte hebben. Daarom is het goed dat we met ADEMNOOT aandacht voor longziekten vragen en het onzichtbare zichtbaar maken.” Jan Smit benadrukt: “In Nederland overlijdt elk uur iemand aan een longziekte, daarom is longonderzoek zo ontzettend belangrijk.”

Mensen met een longziekte
In de uitzending komen ook mensen met een longziekte aan het woord, onder wie Babette van Daal - Ketelaar. Op 30-jarige leeftijd kwam haar wereld op z’n kop te staan toen ze de diagnose COPD kreeg. Haar longen gingen hard achteruit tot ze nog maar 12% longcapaciteit had. Alleen een dubbele longtransplantatie kon haar nog helpen. Babette moest afscheid nemen van haar jonge kindjes. “Ik lag in de ambulance en ik kon alleen maar hopen: mag ik alsjeblieft terugkomen?” Gelukkig kwam ze sterker terug: de operatie verliep voorspoedig en ze voelt zich fitter dan ooit. Maar Babette blijft patiënt en slikt zware medicijnen.

Longonderzoek
In de uitzending gaan topwetenschappers in op de allerlaatste ontwikkelingen in longonderzoek. Om een medische doorbraak te versnellen werken onder regie van het Longfonds, wetenschappers, artsen, longpatiënten en maatschappelijke partners internationaal samen. In het onderzoeksprogramma Accelerate van het Longfonds wordt gewerkt aan het voorkomen van astma bij kinderen en reparatie van kapotte longen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Longfonds
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Live tv-show ADEMNOOT op woensdag 30 januari
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 08 jan 2019

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!