Goedemorgen, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Het Erasmus MC is medeorganisator van een landelijk initiatief om uit te vinden hoe Nederland denkt over aanpassing van het DNA van embryo’s.

Erasmus MC in Kiembaandialoog
Erasmus MC is medeorganisator van een landelijk initiatief dat als doel heeft uit te vinden hoe Nederland denkt over het aanpassen van het DNA van embryo’s. Medisch psycholoog dr. Sam Riedijk van de afdeling Klinische Genetica: “Als Erasmus MC vinden we het belangrijk om deze discussie in Nederland te voeren. Er is heel veel mogelijk, veel ook niet, en de vraag is wat we als maatschappij eigenlijk gewenst vinden. De wereldwijde ophef rond de DNA-aanpassing van twee baby’s in China laat zien dat we niet langer kunnen wachten met het voeren van deze brede maatschappelijke dialoog over het aanpassen van het DNA van embryo’s”.

In de wereld is veel discussie over de vraag of het DNA van embryo’s mag worden aangepast. Wijzigingen in het DNA veranderen namelijk ook het DNA van volgende generaties. Het aanpassen van DNA bij embryo's heet kiembaanmodificatie. Dit is momenteel verboden.

Een beeldende animatie van Nemo Kennislink is te vinden op YouTube

Wat is een goed leven?
De techniek CRISPR Cas9 maakt het in de toekomst misschien mogelijk om mensen met bepaalde erfelijke ziektes te genezen. Hoewel DNA-aanpassing van embryo’s nog ver weg is, gaan de wetenschappelijke ontwikkelingen op dit gebied razendsnel. En dat roept allerlei vragen op. Vragen over ons recht op gezondheid, als we bijvoorbeeld drager zijn van een erfelijke ziekte. Of vragen over de rechten en belangen van volgende generaties. Vragen over grenzen: welke ziekte mogen we wel ‘weghalen’ en welke niet? Wat is eigenlijk een ziekte en wat niet? Maar ook over hoe we aankijken tegen het leven en wat een goed leven is. Over die vragen en dilemma’s willen we in Nederland het gesprek aangaan: de Kiembaandialoog.

De Kiembaandialoog
De Kiembaandialoog bestaat uit een serie gesprekken en debatten die tussen medio 2019 en eind 2020 door het hele land plaatsvinden. Er wordt geregeld verslag gedaan van de dialoog en aan het einde wordt alle informatie samengebundeld. Zo krijgt de Nederlandse samenleving inzicht in de vraag welke gedachten er bestaan over kiembaanmodificatie en welke waarden daarbij van belang zijn.

De kiembaandialoog is een initiatief van allerlei verschillende organisaties die het belangrijk vinden dat alle burgers meedenken over hoe we om moeten gaan met de techniek die embryo aanpassing mogelijk maakt. De betrokken organisaties hebben uiteenlopende standpunten, net zoals in de maatschappij. Sommige van deze organisaties hebben een duidelijke eigen visie over het ingrijpen in het DNA van mensen, anderen zijn neutraal. Voorop staat dat het vooral mogelijk moet zijn dat mensen een zich eigen mening kunnen vormen over embryo DNA-aanpassing.

De Kiembaandialoog wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport want de overheid wil weten wat haar burgers vinden van het aanpassen van embryo DNA.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Gaan we sleutelen aan onze kinderen?
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 14 mrt 2019

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!