Eierstokkanker heeft wereldwijd het hoogste sterftecijfer van de gynaecologische kankersoorten

In maart is de eerste patiënt in het Maastricht UMC+ behandeld met de nieuw toegelaten behandeling van eierstokkanker door middel van buikspoeling met verwarmde chemotherapie (Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie; HIPEC). Onderzoek naar deze behandeling wees uit dat deze vrouwen een betere kans op genezing hebben na HIPEC. Eierstokkanker heeft wereldwijd het hoogste sterftecijfer van de gynaecologische kankersoorten. HIPEC is per 1 maart beschikbaar in tien Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het MUMC+.

In Nederland krijgen ongeveer 1300 vrouwen per jaar de diagnose eierstokkanker. In ongeveer 75% van de gevallen is de ziekte bij de diagnose al in de buik verspreid. Bij een gedeelte van de patiënten met stadium III eierstokkanker waarbij in eerste instantie een operatie niet mogelijk is vanwege de uitgebreidheid van de tumor start de behandeling met chemotherapie, daarna volgt een operatie. Deze operatie wordt ’intervaldebulking’ genoemd. De patiënten die behandeld worden met intervaldebulking komen in aanmerking voor de HIPEC- behandeling. Nadat alle zichtbare tumorweefsel is verwijderd, wordt aan het einde van de operatie de buik gespoeld met verwarmde chemotherapie. Het doel is om onzichtbare tumorcellen bloot te stellen aan verwarmde chemotherapie, om zo de kans dat de ziekte terugkeert te verkleinen.

Het onderzoek
Uit onderzoek, onder aanvoering van gynaecologisch oncoloog Willemien van Driel van het Antoni van Leeuwenhoek, bleek dat vijf jaar na start van de behandeling, de kans op overleven 10% groter was voor patiënten die behandeld werden met een intervaldebulking en HIPEC, vergeleken met een intervaldebulking alleen. Behandeling met HIPEC gaat gepaard met een langere operatieve ingreep, maar zorgt niet voor extra nadelige effecten.

Vergoeding vanuit het basispakket
Inmiddels heeft het Zorginstituut Nederland (ZIN) positief geadviseerd over HIPEC waardoor de  behandeling vanaf maart 2019 vanuit het basispakket vergoed wordt. Het MUMC+ Maastricht is het enige ziekenhuis in Limburg waar de behandeling wordt uitgevoerd. Brigitte Slangen, gynaecologisch oncoloog van het Maastricht UMC+: “De HIPEC is een welkome aanvulling op de behandelmogelijkheden bij een selecte groep patiënten met uitgezaaide eierstokkanker en vergroot de overleving aanmerkelijk. Voor Limburgse patiënten is  het fijn dat de behandeling in eigen regio gedaan kan worden. We hebben inmiddels de eerste patiënt behandeld hetgeen zonder complicaties is verlopen.”  


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe aanvullende behandeling van uitgezaaide eierstokkanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 29 mrt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!