Permanente fillers mogen sinds 2015 niet meer gebruikt worden om schoonheidsredenen

Permanente fillers zijn vulmiddelen die niet helemaal af te breken zijn door het lichaam. Ze blijven dus in het lichaam aanwezig. Permanente fillers hebben nadelen vergeleken met niet-permanente fillers. Ze zouden daarom volgens artsen niet meer gebruikt moeten worden, ook niet voor reconstructieve toepassingen. Dat blijkt uit onderzoek door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu .

Fillers
Fillers zijn vulmaterialen die om een medische of schoonheidsreden via een injectie worden aangebracht in het lichaam. Behandelingen met permanente fillers hebben een grotere kans op ernstige bijwerkingen dan behandelingen met niet-permanente fillers. Een voorbeeld van een bijwerking is ernstige, terugkerende ontstekingen.

Verboden
Permanente fillers mogen sinds 2015 niet meer gebruikt worden om schoonheidsredenen. Ze mogen nog wel gebruikt worden om schade aan het lichaam te herstellen. Bijvoorbeeld als die schade door een ongeluk is ontstaan. Dit heet reconstructieve toepassing.

Het onderzoek
In opdracht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzocht het RIVM welke fillers in welke situatie gebruikt mogen worden. Daarvoor zocht het RIVM uit welke fillers als permanent worden gezien. De onderzoekers keken ook wanneer gebruik van een filler reconstructief is. Hiervoor interviewde het RIVM wetenschappelijke verenigingen van artsen en deed literatuuronderzoek.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Artsen zien veel nadelen aan permanente fillers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 29 mrt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!