(advertentie)

Permanente fillers mogen sinds 2015 niet meer gebruikt worden om schoonheidsredenen

Permanente fillers zijn vulmiddelen die niet helemaal af te breken zijn door het lichaam. Ze blijven dus in het lichaam aanwezig. Permanente fillers hebben nadelen vergeleken met niet-permanente fillers. Ze zouden daarom volgens artsen niet meer gebruikt moeten worden, ook niet voor reconstructieve toepassingen. Dat blijkt uit onderzoek door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu .

Fillers
Fillers zijn vulmaterialen die om een medische of schoonheidsreden via een injectie worden aangebracht in het lichaam. Behandelingen met permanente fillers hebben een grotere kans op ernstige bijwerkingen dan behandelingen met niet-permanente fillers. Een voorbeeld van een bijwerking is ernstige, terugkerende ontstekingen.

Verboden
Permanente fillers mogen sinds 2015 niet meer gebruikt worden om schoonheidsredenen. Ze mogen nog wel gebruikt worden om schade aan het lichaam te herstellen. Bijvoorbeeld als die schade door een ongeluk is ontstaan. Dit heet reconstructieve toepassing.

Het onderzoek
In opdracht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzocht het RIVM welke fillers in welke situatie gebruikt mogen worden. Daarvoor zocht het RIVM uit welke fillers als permanent worden gezien. De onderzoekers keken ook wanneer gebruik van een filler reconstructief is. Hiervoor interviewde het RIVM wetenschappelijke verenigingen van artsen en deed literatuuronderzoek.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/artsen-zien-veel-nadelen-aan-permanente-fillers
Originele titel: Artsen zien veel nadelen aan permanente fillers
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
Datum: 2019-03-29

Relevante artikelen ...

Ruim 800 bijwerkingen van implantaten gemeld Veruit de meeste meldingen gingen over gezondheidsklachten door een borstimplantaat Het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) ... Ziekenhuis Tue, 09 Apr 2019, 16:12:23
Grotere kans op shocklong De kans op een shocklong is tijdens het griepseizoen groter bij een hartoperatie Bij een hartoperatie kan het Acute Resporatory Distress Syndrome (... Ziekenhuis Fri, 23 Feb 2018, 06:25:55