Veruit de meeste meldingen gingen over gezondheidsklachten door een borstimplantaat

Het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) ontving in 2018 162 meldingen van vermoede bijwerkingen. De meldingen gingen over 181 implantaten. Het totaal aantal bijwerkingen waarover meldingen binnenkwamen was 842. Dat blijkt uit de Jaarrapportage 2018 van het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten.

Een implantaat is een hulpmiddel dat om medische of cosmetische redenen lange tijd in het lichaam wordt geplaatst. Een implantaat kan – net als medicijnen – ook bijwerkingen veroorzaken.   Via het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten kunnen burgers en zorgverleners gezondheidsklachten door implantaten melden. Door het ontvangen van meldingen kan het MEBI mogelijke bijwerkingen van implantaten in een vroeg stadium signaleren.

Implantaten en gezondheidsklachten
Veruit de meeste meldingen gingen over gezondheidsklachten door een borstimplantaat. Daarna volgden op afstand meldingen over knie- of heupprothesen. De gezondheidsklacht die het meest genoemd werd, is vermoeidheid. Ook het verlies van persoonlijke zelfstandigheid bij dagelijkse activiteiten en (gewrichts)pijn worden regelmatig gemeld.

Attenderingen
In 2018 bracht het MEBI op basis van binnengekomen meldingen twee attenderingen uit. Hiermee waarschuwt het MEBI zorgverleners (en patiënten) voor mogelijke bijwerkingen van een implantaat. Het ging om een attendering over een maagband en een attendering over een koperspiraal.

Borstimplantaten
Net als in 2017 gaan de meeste meldingen over borstimplantaten. Het MEBI beoordeelt elke (nieuwe) melding over borstimplantaten en blijft de meldingen goed in de gaten houden. De meldingen over borstimplantaten betreffen vooral bekende gezondheidsklachten. Tot nu toe was er geen reden om een signalering of attendering uit te brengen over de gemelde bijwerkingen. Het MEBI blijft onderzoek naar borstimplantaten nauwlettend volgen.

Aantal meldingen beperkt
Het aantal mensen dat een melding deed was 162. Daarvan waren er 151 afkomstig van burgers en 11 van zorgverleners. De jongste patiënt waar een melding over binnenkwam was 22 jaar, de oudste 84. Het aantal meldingen dat in deze opstartfase van het MEBI is binnengekomen is nog beperkt. Nu het MEBI goed is ingeregeld, werkt het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  aan meer bekendheid van het meldpunt.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Ruim 800 bijwerkingen van implantaten gemeld in 2018
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 09 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!