Sinds enkele dagen wordt in verschillende media melding gemaakt van hoge parkeertarieven bij ziekenhuizen

Uit onderzoek naar de parkeervoorzieningen bij ziekenhuizen blijkt dat bij 15 ziekenhuislocaties gratis kan worden geparkeerd. Bij de overige 85 locaties moet parkeergeld worden betaald, veelal om de parkeervoorziening kostendekkend te krijgen. Het gemiddelde parkeertarief is 1,35 euro per uur en 6,64 euro per dag.

Sinds enkele dagen wordt in verschillende media melding gemaakt van hoge parkeertarieven bij ziekenhuizen. Om feiten correct te kunnen presenteren zijn alle uur- en dagtarieven van parkeervoorzieningen bij 100 ziekenhuislocaties in kaart gebracht. Deze tarieven zijn openbaar en staan vermeld op de ziekenhuiswebsites.

Parkeertarieven
Het gemiddelde uurtarief van 1,35 euro is veelal lager dan het gemiddelde uurtarief van parkeerterreinen en parkeergarages van gemeenten, winkelcentra en bij stations. Naast dagkaarten zijn bij veel ziekenhuizen ook week- of maandkaarten tegen een gereduceerd tarief verkrijgbaar. Tot slot bieden vrijwel alle ziekenhuizen de mogelijkheid om patiënten gratis te brengen en te halen. Bij een kwart van de onderzochte ziekenhuizen kan tot 30 minuten gratis worden geparkeerd, bij zo’n 40% is dit tot 20 minuten en bij ongeveer 30% tot 15 minuten.

Exploitatiekosten
Parkeergelden worden meestal aangewend om de exploitatiekosten van de parkeervoorziening te kunnen betalen. Hieronder vallen investeringen, grond-, schoonmaak-, beheer- en onderhoudskosten. In een aantal gevallen bepaalt een externe eigenaar, beheerder of gemeente de parkeertarieven, of is een ziekenhuis genoodzaakt om dezelfde tarieven als naastgelegen parkeergelegenheden te hanteren. Dit laatste is bedoeld om te voorkomen dat patiënten niet meer kunnen parkeren, omdat niet-patiënten teveel gebruikmaken van de parkeervoorziening van het ziekenhuis. Van alle onderzochte ziekenhuizen heeft 17% het beheer van de parkeervoorziening uitbesteed of is de parkeervoorziening in handen van de gemeente of een andere organisatie.

Gratis parkeren
Ziekenhuizen realiseren zich dat een ziekenhuisbezoek vervelend kan zijn en dat patiënten en bezoekers het liefst gratis zouden willen parkeren. Echter, ziekenhuizen moeten de exploitatiekosten van de parkeervoorziening kunnen betalen en krijgen geen financiering voor het vergoeden van parkeerkosten aan patiënten of bezoekers.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NVZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NVZ: Parkeren bij het ziekenhuis kost gemiddeld 1,35 euro per uur
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 02 mei 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!