Het is daarom belangrijk dat deze kinderen toegang hebben tot professionele apparatuur waarmee ze hun spierkracht kunnen trainen

Een goede conditie en spierkracht: belangrijk voor iedereen, maar van levensbelang voor een kind met een spierziekte. Essentieel dus om er alles aan te doen om de spierfunctie te onderhouden en waar mogelijk te verbeteren. In het nieuwe Spieren voor Spieren Inspanningslab in het UMC Utrecht krijgen kinderen met een spierziekte vanaf 12 juni begeleiding om het maximale eruit te halen.

Bewegen, sporten en trainen is voor kinderen met een spierziekte vergelijkbaar met topsport. Het is vaak erg vermoeiend en een kleine achteruitgang kan grote gevolgen hebben voor de mogelijkheid om zelf te kunnen schrijven, drinken of lopen. Het is daarom belangrijk dat deze kinderen toegang hebben tot professionele apparatuur waarmee ze hun spierkracht kunnen trainen.

Het Spieren voor Spieren Inspanningslab biedt die mogelijkheid. Zo kunnen kinderen daar met een speciaal apparaat bijna gewichtloos lopen en hardlopen. Hierdoor kan een kind met weinig spierkracht als gevolg van zijn ziekte toch het lopen blijven oefenen. Ook is er de mogelijkheid om direct na een operatie de conditie te onderhouden met een bedfiets.

Zorg en onderzoek
Ook wordt dit inspanningslab de plek waar zorg en onderzoek naar bewegen, sport en training bij kinderen en jongeren met een spieraandoening centraalstaan. Hiermee is het nu mogelijk om de behandeling en diagnostiek naar spierfunctie te professionaliseren. Coördinator van het inspanningslab Bart Bartels: “In dit Inspanningslab kunnen we sensitieve meetinstrumenten ontwikkelen en spierprofielen opstellen waarmee we het effect van nieuwe behandelingen kunnen onderzoeken. Het uiteindelijke doel is de ontwikkeling van beweegrichtlijnen voor kinderen met een spierziekte zodat zij optimaal kunnen blijven bewegen."

Centrale plek in Nederland      
Het Spieren voor Spieren Inspanningslab in het UMC Utrecht is woensdag 12 juni officieel geopend en is  beschikbaar voor kinderen met een spieraandoening die in het UMC Utrecht onder controle staan. Het lab is gefinancierd door de Stichting Spieren voor Spieren en wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Evers Staat op Run’ van Radio 538 en, Dance Dance Dance van de Vriendenloterij, Brand Loyalty en ProCare.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Bewegen met een spierziekte is topsport
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 15 jun 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!