Medicijnverspilling is ook zorgverzekeraars een doorn in het oog

 

Volgens onderzoekers van het Radboudumc kan de verspilling van medicijnen in het ziekenhuis met maar liefst 40% omlaag gebracht worden, als patiënten de medicijnen die zij thuis gebruiken ook in het ziekenhuis mogen gebruiken. Dit levert niet alleen voordelen op voor patiënten en zorgverleners, maar kan de maatschappij ook 300 miljoen euro besparen. Petra van Holst, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland: “Medicijnverspilling is ook zorgverzekeraars een doorn in het oog. Het onderzoek van Radboudumc laat zien dat er nog een wereld te winnen is, wij gaan daarom graag in gesprek met de onderzoekers. Er is een gezamenlijke aanpak tegen de verspilling van medicijnen nodig.”

Momenteel is het zo dat patiënten, zodra zij in het ziekenhuis behandeld worden, geen gebruik meer kunnen maken van de medicijnen die zij al in huis hebben. In plaats daarvan moeten patiënten worden ‘omgezet’ naar vervangende medicijnen die via het ziekenhuis verstrekt worden. Dit leidt volgens het onderzoek tot verspilling en zorgt voor verwarring bij patiënten. Wanneer ‘doorslikken’ wettelijk mogelijk wordt gemaakt, kunnen patiënten de eigen medicatie blijven gebruiken. In het najaar volgt een proef waarbij patiënten in het ziekenhuis de regie over hun van huis meegebrachte medicijnen krijgen. Van Holst: “Ook dit volgen we met belangstelling.”

Lees hier het artikel van De Gelderlander over het onderzoek van het Radboudumc.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: ZN: gezamenlijke aanpak tegen medicijnverspilling nodig
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 02 sep 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!