Veel te vroeg geboren baby’s ademen zelf, maar hebben ondersteuning nodig

Het overnemen van de ademhaling van te vroeg geboren baby’s kan schadelijk zijn. De betere keuze is het stimuleren van de spontane ademhaling. NICU-verpleegkundige Janneke Dekker onderzocht hoe je dat het beste kunt doen. Ze promoveerde op 10 september 2019.

“Veel te vroeg geboren baby’s ademen zelf, maar hebben ondersteuning nodig omdat ze niet genoeg kracht en uithoudingsvermogen hebben. We willen de ademhaling liever niet overnemen, omdat dat schade kan veroorzaken aan de organen die nog in ontwikkeling zijn”, legt Dekker uit. 

Ze onderzocht drie manieren om de spontane ademhaling van te vroeg geborenen te stimuleren: aanraking van bijvoorbeeld de voetjes of de rug, het geven van een hoge concentratie zuurstof via een maskertje, waarna dit zorgvuldig wordt afgebouwd, en toediening van cafeïne via de navelstreng.

Combinatie het beste
Dekker concludeert in haar proefschrift dat alle drie de methodes los van elkaar effectief zijn, maar dat een combinatie waarschijnlijk het beste zou zijn. “De vraag blijft hoe we die combinatie moeten maken. Tijdens de eerste momenten na de geboorte gebeurt er zoveel en zijn er al zoveel handen aan het bed. De vraag is wat prioriteit heeft.” Ook staan nog praktische vragen open, zoals of je beter het voetje of de rug kunt aanraken, hoe de zuurstofconcentratie het beste op- of afgebouwd kan worden en op welk moment je de cafeïne het beste kunt toedienen.

Dubbelrol
Vragen waar Dekker wellicht zelf in de toekomst een antwoord op heeft. Zij vervolgt haar onderzoek namelijk in Melbourne, waar ze als postdoc-onderzoeker gaat inzoomen op de fysiologische veranderingen die plaats vinden tijdens de eerste ademhalingen na de geboorte.

“Mijn plan is om uiteindelijk weer aan de slag te gaan als verpleegkundige op de neonatale intensive care (NICU). De dubbelrol van onderzoeker en NICU-verpleegkundige beviel me heel goed. Hierdoor kunnen vraagstukken uit de praktijk worden omgezet in onderzoeksideeën en andersom. Ook kan ik mijn ervaring als verpleegkundige gebruiken om ouders te informeren over de onderzoeken en tegelijkertijd vragen van ouders beantwoorden over geboorte en opname op de NICU.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ademhaling te vroeg geboren baby liever stimuleren dan overnemen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 15 sep 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!