Het Erasmus MC-Sophia gaat kennis en ervaring bundelen in het eerste kinderhersencentrum van Europa

Identiteit, motoriek, zintuigen en lichaamsfuncties: alles hangt af van de ontwikkeling van de hersenen. Het Erasmus MC-Sophia behandelt jaarlijks zo’n 5000 kinderen met aandoeningen aan de hersenen, het hoofd en de zintuigen. Om deze aandoeningen goed te kunnen behandelen is beter begrip van de hersenen nodig. Daarom bundelt het Erasmus MC-Sophia kennis en ervaring in het eerste kinderhersencentruaandoeningenm van Europa. Het Sophia Kinderhersencentrum wordt in 2020 geopend.

Zorg en wetenschap gaan hand in hand 
Het Sophia Kinderhersencentrum biedt specialistische zorg aan kinderen met een hersenaandoening of ontwikkelingsachterstand, maar vormt tegelijkertijd ook een speciale samenwerking tussen wetenschappers en hersen- en gedragsspecialisten. Door de wetenschap directer te betrekken bij de zorg wordt een belangrijke stap gezet in het realiseren van gezondheidswinst voor kinderen met een aandoening aan de hersenen. De ontwikkelingen in de medische wetenschap en technologie gaan namelijk razendsnel en leveren veel kennis op. Door die kennis te bundelen en toe te passen zorgt het Kinderhersencentrum ervoor dat kinderen voortaan sneller profiteren van nieuwe onderzoeksresultaten en technieken. 

Sophia Kinderhersenlab
Een belangrijk onderdeel van het Kinderhersencentrum, wordt het Sophia Kinderhersenlab. In dit Kinderhersenlab gaat het Erasmus MC-Sophia kinderen met verschillende aandoeningen spelenderwijs testen en meten. Spraak- en taaltesten worden bijvoorbeeld aangevuld met een parcours vol spelletjes en opdrachten. De onderzoeken zijn afgestemd op de leeftijd van het kind, zijn leuk om te doen én ze leveren waardevolle gegevens op. De metingen worden steeds opnieuw en op dezelfde manier uitgevoerd, want gedacht wordt dat verschillende hersenaandoeningen veel meer met elkaar gemeen hebben dan nu bekend is. Door alle gegevens naast elkaar te leggen kunnen verbanden worden ontdekt en leren onderzoekers de hersenen beter begrijpen. De uitkomsten van de testen en metingen worden meteen meegenomen in de gesprekken met de ouders. Hierdoor worden zorg en onderzoek direct aan elkaar verbonden.

Samenwerken aan hetzelfde doel 
“De meeste kinderen die wij zien hebben gecombineerde aandoeningen. Bijvoorbeeld een slecht gehoor of zicht, ernstige eet- en stemmingsstoornissen, een hersentrauma, gezichtsafwijking, MS of moeilijk behandelbare aandoeningen zoals epilepsie of autisme,” vertelt kinderneurochirurg Marie-Lise van Veelen-Vincent, één van de initiatiefnemers van het Sophia Kinderhersencentrum. “Om die reden werken we al multidisciplinair, maar met het Kinderhersencentrum gaan we straks nóg een stapje verder. We zijn beter georganiseerd en weten beter hoe we elkaar kunnen helpen. Zo werken we nog efficiënter aan ons gezamenlijke doel: ervoor zorgen dat kinderen goed kunnen functioneren en participeren in de samenleving.”

Marie-Lise van Veelen-Vincent vertelt op de website van de Vrienden van Sophia over haar werk. In Vriendennieuwsmeer informatie. Bekijk ook de film op YouTube.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Primeur in Europa: Sophia Kinderhersencentrum opent in 2020
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 18 sep 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!