Dat is een van de moeilijkste vragen die op de intensive care worden gesteld

Astrid Hoedemaekers (Radboudumc), Willemijn van Erp (Radboudumc) en Janneke Horn (Amsterdam UMC) hebben een video gemaakt voor de Hersenstichting. Daarmee willen ze de noodzaak van onderzoek naar bewuste beslissingen bij afwezigheid van bewustzijn onderstrepen.
 
Iemand is door ernstig hersenletsel plotseling in coma geraakt. Ga je dan wel of niet door met behandelen? “Dat is een van de moeilijkste vragen die op de intensive care worden gesteld”, zegt Willemijn van Erp, specialist ouderengeneeskunde in het Radboudumc. “Maar wanneer artsen samen met de familie van een comapatiënt voor zo’n beslissing staan, hebben ze nu nauwelijks wetenschappelijke feiten om op te varen.”
 
Te kort, te lang
Die onzekerheid kan ertoe leiden dat een behandeling misschien te vroeg wordt gestaakt en de patiënt onnodig komt te overlijden. Maar het is ook mogelijk dat juist te lang wordt doorbehandeld, waardoor iemand overleeft in een toestand die hij of zij nooit acceptabel had gevonden.
 
Keuze beter onderbouwen
Dit moet anders, vinden internist-intensivist Astrid Hoedemaekers (Radboudumc), specialist ouderengeneeskunde Willemijn van Erp (Radboudumc) en neuroloog-intensivist Janneke Horn (Amsterdam UMC). Samen met patiënten en families maakten ze een film over deze problematiek. Met die film vragen ze bij de Hersenstichting aandacht voor meer wetenschappelijk onderzoek, waardoor een beter gefundeerde keuze gemaakt kan worden in de acute fase van een coma.
 
Aansluiten
De Hersenstichting stelt namelijk een miljoen euro beschikbaar voor onderzoek dat zich op oplossingen richt voor hersenaandoeningen. In totaal heeft de Hersenstichting 29 initiatieven ontvangen, die nu via video’s openbaar zijn gemaakt. Het idee is, dat zo kruisbestuiving en samenwerking wordt bevorderd. Andere onderzoeksgroepen en geïnteresseerden kunnen zich tot 14 oktober aansluiten bij de ingediende projecten. In juni 2020 wordt bekend gemaakt welk onderzoek uitgevoerd gaat worden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Betrouwbare voorspellers voor verloop van coma gezocht
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 23 sep 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!