Familiaire hypercholesterolemie (FH) is een veel voorkomende erfelijke aandoening

Patiënten met erfelijk verhoogd cholesterol hebben baat bij behandeling vanaf de kindertijd. Dit blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC waarbij kinderen met erfelijk verhoogd cholesterol twintig jaar zijn gevolgd. De patiënten begonnen tussen hun achtste en achttiende jaar met statines. Slechts één van deze patiënten had hartklachten twintig jaar later, terwijl een kwart van hun ouders al voor het veertigste levensjaar een hartinfarct kreeg. De resultaten staan in The New England Journal of Medicine.

Familiaire hypercholesterolemie (FH) is een veel voorkomende erfelijke aandoening waarbij patiënten vanaf de geboorte een sterk verhoogd cholesterol hebben. Hierdoor hebben zij een hoog risico op vroegtijdige hart- en vaatziekten. Patiënten met FH worden daarom met cholesterolverlagende medicijnen behandeld, waarvan statines de belangrijkste zijn.

Omdat er aanwijzingen zijn dat bij patiënten met FH al op jonge leeftijd schade aan de slagaders ontstaat, adviseren artsen deze patiënten vanaf acht jaar te behandelen met statines. Of dit leidt tot minder hart- en vaatziekten op volwassen leeftijd, was onbekend. De resultaten uit deze nieuwe studie geven aan dat deze behandeling zinvol en veilig is.

Twintig jaar volgen
De onderzoekers volgden gedurende twintig jaar ruim tweehonderd kinderen met FH die tussen de acht en achttien jaar begonnen met het innemen van statines. De kinderen werden vergeleken met hun broers en zussen (zonder FH) en met hun ouders (met FH) voor wie statines pas vanaf volwassen leeftijd beschikbaar waren.

Uit de resultaten bleek dat geen van de behandelde kinderen na twintig jaar was overleden door hart- en vaatziekten. Slechts één patiënt werd behandeld voor ‘pijn op de borst’. Dit in tegenstelling tot de ouders: ruim een kwart van hen kreeg voor het veertigste levensjaar problemen met hart en vaten; zeven procent overleed daaraan.  

De behandelde patiënten hadden nog steeds hogere cholesterolwaarden maar er was geen verschil meer in de conditie van de slagaders tussen de patiënten en hun gezonde broers en zussen. Arts- onderzoeker Ilse Luirink: “De vraag is nu of deze patiënten gevrijwaard blijven van hart- en vaatziekten als ze ouder worden en daarom blijven we deze onderzoeksgroep volgen”.

Deze studie is mogelijk gemaakt met een subsidie van AMC Foundation.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Kinderen met erfelijk hoog cholesterol worden door behandeling gezond ouder
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 19 okt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!