De opzet van deze afdeling is het gevolg van de samenwerking tussen de afdelingen orthopedie en geriatrie

Als eerste ziekenhuis in Limburg start het Laurentius Ziekenhuis met een speciale Geriatrische Trauma-Unit (GTU). Concreet betekent dit dat er op de afdeling orthopedie een aantal kamers gereserveerd zijn voor 70-plussers die met een gebroken heup in het ziekenhuis belanden. De opzet van deze afdeling is het gevolg van de samenwerking tussen de afdelingen orthopedie en geriatrie die de laatste jaren steeds intensiever is geworden.

“Wanneer een 70-plusser in het ziekenhuis terecht komt met een gebroken heup dan is dit meestal een patiënt die meerdere gezondheidsproblemen tegelijk heeft die de oorzaak kunnen zijn van de val en de gebroken heup. Voorbeelden zijn geheugenproblemen, een slechte voedingstoestand, minder spierkracht als gevolg van minder lichaamsbeweging, gebruik van veel medicijnen en botontkalking. Een gebroken heup is voor ons doorgaans een signaal dat er meer aan de hand kan zijn,” legt orthopeed Guido Dekkers uit. Om deze groep patiënten zo goed mogelijk te kunnen behandelen, is de geriater sinds een aantal jaar in medebehandeling.

Doel is behoud van zelfstandigheid
“Allereerst gaan we op zoek naar een onderliggende oorzaak van de val. Verder is van patiënten met een heupfractuur bekend dat ze meer kans hebben op complicaties rondom en na de operatie, zoals een longontsteking, constipatie of acute verwardheid. Als gevolg deze complicaties kan een patiënt zijn zelfstandigheid (tijdelijk) verliezen. De insteek van de behandeling op de GTU is om de patiënt breed in kaart te brengen: lichamelijk, geestelijk, sociaal en het functioneren vooraf aan de opname. Als gevolg van geheugenproblemen of verwardheid kunnen patiënten hun klachten of ongemakken minder goed verwoorden. Daarom wordt actief gezocht naar eventuele complicaties,” licht geriater Martine Newton toe. “De patiënten worden op vaste kamers opgenomen op de afdeling, daar wordt de zorg en expertise voor de geriatrische patiënt geclusterd.”

Korter ziekenhuisverblijf, minder heropnames
Doordat maar twee specialismen (geriater en orthopedisch chirurg) verantwoordelijk zijn voor de zorg voor deze doelgroep is er goed overzicht over de complexe problematiek van de patiënt. Eventuele complicaties worden sneller opgemerkt en kunnen tijdig worden behandeld of zelfs worden voorkomen. Naar verwachting zal de komst van de GTU een positieve invloed hebben op de gemiddelde ligduur van de patiënten en het aantal heropnames. Patiënten zullen sneller weer op de been zijn mét behoud van hun zelfredzaamheid. In het Roermondse ziekenhuis melden zich ongeveer 200 patiënten per jaar met een gebroken heup. Dit aantal is de afgelopen jaren toegenomen en zal naar verwachting blijven stijgen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Laurentius Ziekenhuis
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Laurentius start eerste Geriatrische Trauma-Unit in Limburg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 29 okt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!