Patiënten die vijf dagen in bed liggen kunnen wel zo’n tien procent van hun spiermassa en -kracht verliezen

Minder in bed en meer op de been na een operatie, zo luidt het advies in Máxima MC. Het beeld van de liggende patiënt in pyjama, wachtend op zijn herstel is verleden tijd in het ziekenhuis. Na een trainingsprogramma vóór een operatie, wordt ook een oefenuur voor na de ingreep geïntroduceerd.

Onder begeleiding van fysiotherapeuten en bewegingsagogen vindt op de verpleegafdeling chirurgie voortaan twee keer per week een oefenuur plaats. De kick-off deden zij samen met een bijzondere gast: sportinstructeur Olga Commandeur, bekend van Nederland in Beweging, deed een beweegtour langs de verpleegafdelingen. Muriël Reudink, arts-onderzoeker chirurgie: “In Máxima MC proberen we patiënten fitter te maken voor een ingreep in de wachttijd voor de operatie. Bewegen tijdens een ziekenhuisopname is echter minstens zo belangrijk. Patiënten die vijf dagen in bed liggen kunnen wel zo’n tien procent van hun spiermassa en -kracht verliezen. Dit willen wij voorkomen.”

Koffie halen
Ook buiten het oefenuur wordt beweging gestimuleerd. “Patiënten die ertoe in staat zijn worden geprikkeld om regelmatig een rondje te lopen, zichzelf aan te kleden in dagelijkse kleding, aan tafel te eten en zelf een kop koffie te halen. Als het kans wordt er zelfs een beetje gesport.” Hiervoor zijn sinds deze week hometrainers en gewichtjes te vinden in de huiskamer op de afdeling. De fysiotherapeuten testen ook het gebruik van spelcomputers om op een leuke manier in beweging te komen. Naast de afdeling chirurgie hebben zij inmiddels een beweeggroep opgezet voor cardiologische patiënten.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Máxima MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Sport voor patiënten op verpleegafdeling Máxima MC
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 15 nov 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!