Een directe collega van deze arts uit Sierra Leone is ook besmet met lassakoorts. 

De tropenarts met lassakoorts die in het LUMC Leids Universitair Medisch Centrum  werd behandeld is gisteravond overleden. Een directe collega van deze arts uit Sierra Leone is ook besmet met lassakoorts. In het ziekenhuis in Sierra Leone zijn zij waarschijnlijk bij behandeling van dezelfde patiënt besmet geraakt. Deze arts is gisteren onder strikte isolatie vervoerd naar Nederland. De patiënt is in het UMC Universitair Medisch Centrum  Utrecht opgenomen in het behandelcentrum binnen het Calamiteitenhospitaal. Dit is gescheiden van de rest van het ziekenhuis.

Repatriëring overige zorgverleners
In het ziekenhuis in Sierra Leone werken nog enkele andere Nederlandse zorgverleners. De Nederlandse zorgverleners die contact hebben gehad met de twee patiënten met lassakoorts zijn inmiddels ook gerepatrieerd. Zij zijn met een speciale vlucht naar Nederland gekomen. De zorgverlening in het ziekenhuis in Sierra Leone is overgenomen door andere artsen, zodat de zorg daar zo goed mogelijk geborgd blijft.

Contactonderzoek
Bij lassakoorts is de kans klein dat mensen elkaar besmetten. Maar de ziekte kan ernstig verlopen. Daarom hebben de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  en RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  in kaart gebracht wie er contact heeft gehad met deze patiënten. Deze personen (zogenaamde contacten) moeten twee keer per dag temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Mensen zijn pas besmettelijk voor anderen als zij zelf ook klachten hebben. Door deze vroege opsporing van contacten is de kans klein dat het virus zich in Nederland verspreidt.

Lassakoorts
Lassakoorts wordt veroorzaakt door het lassavirus. Dit virus komt vooral voor in delen van West-Afrika. Bepaalde muizen kunnen het virus verspreiden. Daarnaast kan het virus zich soms van mens op mens verspreiden. De meeste personen krijgen geen klachten na een besmetting, maar soms kunnen mensen zo ernstige klachten krijgen dat ze overlijden.

Lassakoorts is een meldingsplichtige A-ziekte. Dit houdt in dat het RIVM de bestrijding coördineert. Een aantal Nederlandse universitair medische centra (UMC Universitair Medisch Centrum  ’s) zijn voorbereid op de opvang, screening en verzorging van patiënten die mogelijke lassakoorts hebben. Bij een vermoeden van lassakoorts worden patiënten naar één van deze UMC’s gebracht voor onderzoek en behandeling in isolatie.

Meer informatie leest u op de website van het RIVM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Patiënt met lassakoorts overleden, collega gerepatrieerd
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 24 nov 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!